друкувати


Коломийські податківці агітують за електронну систему звітності

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-10-01 05:29:32
З цієї нагоди було скликано брифінг для представників засобів масової інформації.

На запитання журналістів відповідали начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи і звернень громадян оДПІ Наталя Максимюк, начальник відділу інформатизації процесів оподаткування Андрій Мелевський, начальник відділу адміністрування ПДВ Ольга Палагнюк, начальник відділу адміністрування податків з фізичних осіб Світлана Новосад.

Електронна система податкової звітності запроваджена в Україні кілька років тому, натомість її активно використовують у майже 60 країнах світу. Вона має очевидні переваги: її можна надсилати електронною поштою, що значно економить час, і при наявності електронного цифрового підпису така звітність вважається оригіналом, не потребуючи паперового дублювання. Послуги з обслуговування електронного цифрового підпису надають акредитовані центри сертифікації, яких у Коломиї нема, а найближчі аж у обласному центрі. Журналісти цікавились на брифінгу перевагами нової системи, кількістю суб’єктів господарської діяльності, які вже запровадили в себе таку звітність. Наразі в Коломийську оДПІ надають звітність у електронному вигляді 466 юридичних і фізичних осіб, у тім числі 141 з них – з допомогою електронної пошти.

Податківці переконані, що така електронна форма звітності – це перспективний і ще належно не оцінений метод роботи бухгалтерів, широкому застосуванню якого шкодить певний консерватизм і острах перед новим, ще не звичним. Проте, у майбутньому це стане зручним і надійним способом звітності, так само, як стрімко і надовго увійшли у наше життя комп’ютери.

Автор: Маґда НИКОЛИШИН, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі