друкувати


Калуські мільйони від Світового банку

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-29 10:51:30
Днями в Одесі підписали угоду про надання Калушу Світовим банком першого траншу "відкритого компоненту" кредиту в сумі 9,6 мільйона доларів.

За словами Ігоря Насалика, бажання взяти участь у цьому проекті виявили понад 30 міст України. Бізнес-плани на загальну суму 113,55 мільйона доларів подали 22 міста. 17 з них одержали позитивний висновок експерта з оцінки бізнес-планів, повідомляють "Дзвони Підгір’я".

Однак документи тільки 15 міст були передані до Мінфіну для одержання висновку. Позитивно були оцінені пакети документів тільки 7 міст. Шість з них були затверджені експертною робочою групою та передані на погодження до Світового банку. Це Одеса, Чернігів, Черкаси, Калуш, Коломия та Краснодон. Спочатку Світовим банком було затверджено інвестиційні проекти Одеси, Чернігова та Калуша, але кредит в кінцевому результаті було надано Калушу і Одесі.

Як бачимо, процес підготовки документів, а також проходження усіх етапів їх схвалення був достатньо тривалим і жорстким, тому слід констатувати, що калуські спеціалісти на чолі з директором КП "Водотеплосервіс" Ігорем Яковиною та міським головою Ігорем Насаликом вийшли переможцями у цій конкурентній боротьбі. У результаті наше місто одержало кошти на масштабну реконструкцію водозаборів і підкачувальних станцій, що дасть можливість здешевити послуги та поліпшити якість води. Важливо також, що повертати кредит місту допоможе держава, оскільки на рівні Міністерства житлово-комунального господарства України нещодавно прийнято рішення про те, щоб передбачити Калушу у державному бюджеті 2010 року субвенцію у розмірі 52 мільйони гривень.

На цьому тижні у Швеції Світовий банк визначатиме, хто отримає другий транш кредиту у розмірі 22 млн дол. Шанси Калуша, зазначив І.Насалик, дуже високі. У разі позитивного результату в нашому місті буде замінено мережі водопостачання. Причому 8 із 22 млн дол. буде використано на благоустрій територій, де мінятимуться мережі.

Крім цього, Калуський міський голова сподівається на отримання в Швеції гранта у розмірі 2,5 млн євро на придбання теплових насосів. Ці насоси, у разі отримання гранта, забезпечуватимуть ЗОШ №5 та ЗОШ №7, а також два дошкільних заклади, які сьогодні живляться від Калуської ТЕЦ, теплом з надр землі. До речі, в умовах надання гранта вказано, що, оскільки це є пілотні проекти, то їх отримувачі зобов’язуються надати дозвіл на те, щоб з роботою насосів могли ознайомитися представники з інших міст України.

І ще кілька оптимістичних новин повідомив міський голова. Перша стосується безпроблемного початку опалювального сезону, оскільки у Києві для Калуша затверджена різниця в тарифах у сумі 30 млн грн, завдяки чому є можливість розрахуватися за газ. Друга — рішенням Кабміну, згідно з урядовою програмою щодо освітлення міст України, Калушу передбачено 31 млн грн. Відповідно до розробленого проекту за ці кошти вже у цьому році буде замінено усі електролінії.

Обговорити на форумі