друкувати


Львів: Позитивні зрушення у візовій практиці

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-28 04:59:05
Громадські організації відзначають часткове покращення виконання угоди між Європейським союзом та Україною про спрощене оформлення віз. Такі результати моніторингу у Львові.

Кількість людей, які сплатили візовий збір у 35 євро, зменшилася на вісім відсотків у порівнянні з минулим роком, наголосили дослідники. Йдеться про візи, що їх видають генеральні консульства Чехії та Польщі. Це добра тенденція, яка свідчить, що окремі пункти угоди починають діяти на практиці, каже представник об’єднання громадських організацій "Європа без бар’єрів" Андрій Лепак. А ще – більшість із 400 опитаних позитивно оцінюють загальну атмосферу і ставлення консульських працівників до них.

До недоліків реалізації угоди експерти зараховують зростання кількості відмов до 10 відсотків. "Відмови переважно пояснюють порушенням правил попереднього перебування. У Львові жодна особа не оскаржила відмову у судовому порядку. Люди не поінформовані про таке право, і у цьому є вина української влади. Адже прохачі не знають навіть своїх прав, що закріплені угодою", - каже Лепак.

І надалі помітні тенденції до ускладнення та тривалості процедури отримання візи, кількість документів від заявників не зменшується, підприємці нарікають на вимоги додаткових довідок про свою діяльність, йдеться у висновках дослідження. А ще експерти звернули увагу на збільшення черг біля генконсульства Польщі та звинуватили місцеву владу в бездіяльність, яка, на їхню думку, не може покласти край шахрайству у чергах, повідомляє Німецька хвиля.

Обговорити на форумі