друкувати


Даішники пояснили за якими правилами будуть відбирати машини

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-28 04:41:18
ДАІ пояснила позицію відомства щодо вилучення автомобіля за 10 несплачених штрафів.

Нагадаємо, згідно з повідомленням міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка, у водіїв, які не відплачують штрафи за порушення правил дорожнього руху, будуть забирати автомобілі.

Як підкреслюють в прес-службі, відповідно до вимог Закону "Про виконавче провадження" до власників транспортних засобів, які вчасно не сплатили штрафи за порушення правил дорожнього руху, застосовують санкції для повернення заборгованості до державного бюджету шляхом оплатного вилучення їх автомобілів.

Стаття 307 Кодексу про адміністративні правопорушення передбачає, що штраф повинен бути сплачений порушником не пізніше, ніж через 15 днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу, у разі оскарження або опротестування такої постанови - не пізніше 15 днів з дня залишення скарги або протесту, який не був задоволений.

Стаття 299 КУпАП встановлює, що після закінчення терміну, зазначеного в статті 307, постанова підлягає виконати в примусовому порядку. З метою примусового виконання постанови, відповідно до вимоги статті 308 КУАП, воно надсилається для безумовного виконання у відділ державної виконавчої служби за місцем проживання, роботи або за місцезнаходженням майна порушника.

В якості примусового виконання ухвали з правопорушника стягується подвійний розмір штрафу за порушення правил дорожнього руху, визначеного Законом "Про виконавче провадження". Державній виконавчій службі підлягає виконувати постанови органів (посадових осіб), уповноважених розглядати справи про адміністративні правопорушення, у випадках, передбачених законом.

Якщо боржник у встановлений термін добровільно не сплатив штраф, згідно зі статтею 30 Закону "Про виконавче провадження", державний виконавець невідкладно розпочинає його примусове виконання. Статтею 4 цього закону передбачено, що заходами примусового виконання, в першу чергу, є звернення про стягнення з майна боржника (арешт майна та вилучення).

Автомобілі вилучаються представниками Державної виконавчої служби. При цьому можуть бути задіяні і працівники ДАІ. Витягнуті автомобілі передаються на штрафмайданчики, де знаходяться до повного погашення заборгованості власником або до прийняття відповідного рішення державною виконавчою службою.

Подібна практика застосовується в усіх куточках держави, повідомляє прес-служба. Наприклад, у Дніпропетровській області було вилучено 29 автомобілів, власники яких заборгували перед державою значні кошти. З них 14 власників вже сплатили штрафи за порушення правил дорожнього руху і повернули свої автомобілі. Ще більше 10 авто, власники яких мають державі понад 100 тисяч гривень, можуть бути вилучені найближчим часом.

Представники державний виконавчої служби має право самостійно (без рішення суду) не лише вилучати автомобілі у боржників, але й згідно зі ст. 61 Закону "Про виконавче провадження" реалізувати їх через спеціалізовані організації на підставі договорів шляхом продажу на публічних торгах, аукціонах. Після реалізації представники виконавчої служби погашають борги перед державою, повертаючи власникові залишок коштів, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі