друкувати


Пам’яті "сокола" Івана

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-28 12:50:22
Два концерти "Він був співаком від Бога" організували рідні і близькі Івана Мацялка. Організували гідно і на гідній сцені – Львівського оперного театру. Згадували співака так, як і годиться згадувати справді народного артиста – піснями у переповненому залі.

Співали "Соколи" – старший брат Івана народний артист України Михайло Мацялко та народна артистка Марія Шалайкевич. Співали вдова Валентина Бондар та донечка Ганнуся. А ще – заслужений артист Мар’ян Шуневич та бард Ліля Кобільник. На концерт приїхав із Києва поет-пісняр Вадим Крищенко, пісні якого ("Полісяночка", "Дві зорі", "Моя Зоряна", "Русалонька", "Жінка із блакитними очима"…) лягли в основу популярного диска Івана Мацялка "Приїжджай до Львова". Шану співакові склали й скрипаль із Трускавця Роман Касперський, танцівниця Олена Левицька, майбутня піаністка Анна Шалайкевич та Камерний оркестр Львівської музичної академії "Академія" під батутою професора Артура Микитки, повідомляє "Високий замок".

"Він був співаком від Бога", – представили нову пісню "Соколи" (слова Степана Галябарди, музика Марії Шалайкевич). "Ти мені сьогодні знов наснився", "Тебе нема, але ти – всюди", "Такі, як ти, не помирають, хоча відходять в інший світ" – наче молилася Валентина Бондар-Мацялко. "Ти злетів, і струна обірвалась", – ніби вторила за мамою Ганнуся.

Здавалося, цього вечора на сцені з рідними був і сам Іван Мацялко. Автор сценарію Софія Кохмат спромоглася створити ілюзію його абсолютної присутності – відеорядом із фотографій та кліпів. Невдовзі концерт можна буде переглянути на 12-му каналі.

Довідка: Іван Мацялко народився 21 вересня 1954 року в селі Батятичах, що на Львівщині. Був у родині третім сином. Навчався по класу скрипки в Кам’янка-Бузькій музичній школі, а пізніше – у Дрогобицькому педінституті на музично-педагогічному факультеті. З 1983 року працював солістом Прикарпатського ансамблю пісні і танцю "Верховина". У січні 1990-го став одним зі співзасновників та солістом музичного гурту "Соколи". Згодом розпочав сольну кар’єру. Як соліст випустив диски "Приїжджай до Львова" та "Україно, краю мій...". Серце співака зупинилося від важкої і невиліковної хвороби 28 липня 2007-го.

Обговорити на форумі