друкувати


Політики за соціальний екуменізм

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-28 10:58:10
Від 5 до 11 жовтня у Львові відбудеться ІІ Екуменічний соціальний тиждень , тема якого — "Соціальна відповідальність". У його рамках відбудеться науково-практична конференція, де особливий акцент робитиметься на двох темах — "Зцілення ран минулого" та "Розвиток соціальних проектів спільно із Західною та Центральною Європою". Участь у круглих столах та конференціях братимуть українські та закордонні політики, провідні релігійні діячі та працівники соціального сектору.

Зокрема участь у заході візьмуть Катерина Ющенко, Голова Наглядової ради Міжнародного благодійного фонду "Україна 3000", Бернард Шеневез, Віце-Президент Соціальних тижнів Франції, Ганс-Юрґен Гаймзьот, Посол Федеративної Республіки Німеччини в Україні, Йозеф Гомайєр, о. Пьотр Мазуркєвіч, Генеральний секретар Комісії Єпископських Конференцій Європейського Союзу (СОМЕСЕ), Екс-Президент Комісії єпископських конференцій Європейської спільноти та ін, повідомляє РІСУ.

У контексті соціального тижня буде наголошено на ролі та місці України в процесі подальшого зближення держави з Європейським Союзом — як в політичному та культурному сенсі, так і в сенсі релігійного порозуміння і співпраці.

Важливе місце в обговоренні фахівців займе питання впровадження законодавчих ініціатив щодо вдосконалення правового регулювання підтримки неприбуткових організацій, в рамках чого розроблено відповідні законопроекти про відсоткову філантропію та про підтримку неприбуткових організацій зі сторони юридичних осіб. "Відсоткова філантропія передбачає механізм передачі владних функцій кожному громадянину самостійно розпоряджатися бюджетними коштами у розмірі 2% сплаченого ними податку, тобто громадянин зможе сам скерувати його на конкретну неприбуткову організацію на свій вибір", — зазначив директор департаменту гуманітарної політики Львівської міськради Олексій Побурко.

"Цей законопроект розробляли дві групи юристів. Експертна комісія соціального тижня дала завдання цим групам юристів висвітлити, наскільки актуальним є для нас сьогодні проблема соціального податку. Відсоткова філантропія набула свого широкого розвитку зараз в країнах східної Європи, а також у Західній Європі, зокрема, у Німеччині через так званий церковний податок. І тому ми хочемо задекларувати ці законодавчі ініціативи в Україні на соціальному тижні, аби впродовж наступного часу в державі знову підняли цю тему", — повідомив заступник директора Інституту екуменічних наук Українського Католицького університету Андрій Янів.

Окрім цього, під час екуменічного тижня відбудуться форуми та візити до соціальних організацій Львова, а також кафе-семінар "Соціальна відповідальність бізнесу як інструмент мінімізації негативного впливу кризових процесів", головним гостем якого буде Арсеній Яценюк. Проект "Екуменічний Соціальний Тиждень", як зазначають його організатори, став, так би мовити, унікальним явищем в українському масштабі та згуртував широке інтелектуальне коло релігійних діячів, представників політикуму та соціального сектору. Особливість українського Екуменічного Соціального Тижня ще й в тому, що наголос падає власне на слові "екуменічний".

"У Європі Соціальні тижні – це звична подія, але разу там не було саме екуменічних тижнів. Україна, зі своїми тисячолітніми традиціями, звернула увагу на спільність християнських цінностей для різних конфесій і на перше місце висунула ідею об’єднання для соціального блага суспільства. Тим самим ідея ЕСТ у Україні є дієвою не тільки в секторі соціальної політики, а й у міжконфесійних відносинах", — зазначили організатори.

Обговорити на форумі