друкувати


Польські дипломати у Львові торгують місцями у чергах

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-25 04:41:19
Для того, аби потрапити без черги у консульство Республіки Польща у Львові для оформлення візи, треба заплатити 500, а у деякі дні – 300 грн. Про це під час прес-конференції повідомив координатор громадського дослідження у Львові, член консорціуму "Європа без бар’єрів" Андрій Лепак.

"Під час проведення громадського дослідження "Візова політика консульських установ Республіки Польща та Чеської Республіки, що розташовані у Львові, влітку 2009 року, ми провели експерименти, під час яких оформляли візи у згаданих консульствах", – розповів Лепак.

За його словами, під час експерименту було виявлено, що до людей, які стоять у черзі під консульством Польщі у Львові, підходять особи, так звані "посередники", які пропонують людям не витрачати час у довгих чергах і потрапити до Консульства за 2 хвилини.

"В окремі дні послуга коштує 500 грн, у інші – 300 грн. Однак бувають і такі дні, коли потрапити за плату на територію консульства неможливо. Очевидно, це непоодинокі випадки, напевно, такі особи професійно там працюють", – зазначив Андрій Лепак.

Він зазначив, що у черзі біля консульства можна просидіти 16-17 годин, а у літній період спостерігалось значне збільшення черг біля консульства Польщі, що, очевидно, можна пов’язати із перервою у роботі Консульства Чехії.

"Також збільшилась активність працівників ДАІ біля консульств. Зокрема біля польського консульства немає стоянки для авто, відтак ДАІ тут активно штрафує порушників", – сказав він.

Лепак додав, що про зручності для львів’ян, які очікують на отримання на візи біля консульств, повинна подбати місцева влада.

Нагадаємо, 23 вересня консула Чехії у Львові Ладіслава Граділа звільнено через аферу з візами, яку вчинили дипломатичні службовці цієї країни.

Антикорупційна поліція Чехії виявила факти зловживань співробітниками консульств у Львові та Києві при видачі ними віз українцям.

У березні на прохання Віктора Ющенка спростити візовий режим з Україною Чехія відповіла відмовою.

Крім того, Чехія стала вимагати довідки про відсутність інфекційних хвороб у громадян України, які оформлювали довгострокову візу до цієї країни, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі