друкувати


Чеські дипломати заробили на українцях близько $500 тисяч

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-24 05:10:45
У Львові скандал з видачею чеських віз. З червня 2008 року по січень 2009-го в консульстві Чехії була платна телефонна реєстрація на подачу документів (стягували близько $20).

За вісім місяців до колл-центру подзвонили 30 тисяч українців, заплативши понад 9 млн. крон (близько $500 тисяч). Гроші йшли на рахунок фірми, нібито очолюваної другом посла Чехії Ярослава Башти Властімілом Валентой. Уже понад 150 жертв афери поскаржилися до Празького суду на незаконний, на їхню думку, метод реєстрації і вимагають повернути їм гроші. За інформацією адвоката українців Яна Копрживи, фірма друга посла була вибрана незаконно, без тендеру.

Антикорупційна поліція Чехії проводить розслідування, але чеське МЗС відмовляється повернути гроші. Мовляв, офіційно плата за запис не проводилася, розбирайтеся з фірмою, на рахунки якої поступали кошти. Правда, знайти її керівництво поки не вдалося. З серпня в консульство знову почали записувати по телефону. "Але цього разу реєстрація безкоштовна, знімається лише стандартна плата за розмову", — говорить консул Давид Павліта, повідомляє forUm.

Обговорити на форумі