друкувати


Уряд запропонував ліквідувати інститути і технікуми

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-24 10:57:24
Уряд схвалив законопроект щодо введення нової системи підготовки кадрів у вузах. Документ скасовує поняття "інститут" і "технікум" і запровадив трирівневу систему підготовки кадрів за освітніми програмами бакалавра, магістра та доктора філософії.

Згідно з документом, навчальними закладами, що надають вищу освіту, будуть університети, академії, коледжі та професійні коледжі.

При цьому університетом може називатися тільки той вуз, який налічує не менше 6 тис. студентів на денній формі навчання і проводить підготовку наукових кадрів не менше ніж з восьми наукових спеціальностей. Статус "академія" має на увазі наявність не менше 2 тис. студентів на денній формі навчання, "коледж" - не менше 1 тис. чоловік, а "професійний коледж" - не менше 500 студентів.

Документ представив міністр освіти і науки Іван Вакарчук. За його словами, законопроект покликаний прискорити інтеграцію української вищої освіти в європейський освітній простір відповідно до вимог Болонського процесу, до якого Україна приєдналася у 2005 році.

"Основна мета представлених змін - підвищення якості української освіти, її адаптація до європейських стандартів", - зазначив міністр.

Як відзначає, Міністерство освіти внесло в чинне законодавство таку кількість змін, що запропонований документ є фактично новий закон.

Як пояснив заступник директора департаменту вищої освіти Міносвіти Сергій Коровайченко, даним проектом закону скасовується поняття "спеціаліст", а отриманий раніше диплом з такою кваліфікацією можна обміняти на диплом магістра у відповідному вузі. "Ті, хто отримав диплом спеціаліста до 2009 року, будуть прирівняні до магістрам на ринку праці", - уточнив він.

За словами Коровайченка, після набуття чинності запропонованих змін зросте якість вищої освіти, проте скоротиться кількість університетів (зараз їх налічується 198.-ред).

"Ми також посилили вимоги до отримання акредитації вузом - таким чином, кожну випускає кафедру (підрозділ, який готує студентів до державної аттестаціі.-ред.) повинен очолювати доктор наук ", - відзначив він.

Почесний президент Одеської національної юридичної академії Сергій Ківалов схвалив посилення вимог до акредитації вузів, однак висловив сумнів у тому, що запропоновані зміни будь-коли набудуть чинності. "Подібні заяви є декларативними. Це тимчасове явище перед політичними виборами", - заявив пан Ківалов, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі