друкувати


Зелене світло професійній освіті Прикарпаття

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-23 03:17:03
Вчора голова обласної державної адміністрації Микола Палійчук відвідав заклади професійно-технічної освіти Галицького та Калуського районів. Зокрема, він ознайомився з роботою освітніх закладів в містах Бурштині, Калуші та селищі міського типу Войнилові.

Коментуючи мотиви оглядин закладів професійно-технічної освіти, Микола Палійчук зазначив: "З наступного року не всі, але значна частина професійно-технічних училищ, переходить з державного бюджету фінансування на обласний бюджет. Нам передають кошти на фінансування заробітної плати та енергоносіїв. Мене ж, окрім цього, також цікавить, яка на сьогодні матеріально-технічна база наших закладів професійно-технічної освіти, тому що вона з Міністерства освіти та науки в попередні роки не фінансувалася". Також керівник області виявив зацікавлення у тому, в якому стані перебувають будівлі та приміщення навчальних закладів. " Багато з них потребують капітального ремонту. Міністерство передає нам заклади професійно-технічної освіти без врахування фінансування на капітальні видатки в цих закладах. Мені ж хочеться, щоб ці приміщення були відремонтованими, тому ми будемо звертатися, щоб частину коштів на капітальні видатки виділили вже в цьому році, а також заклали відповідну суму видатків в державному бюджеті на

наступний рік", - зазначив він, повідомляє прес-служба Івано-Франківської ОДА.

У Галицькому районі Микола Палійчук відвідав Бурштинське вище професійне училище торгівлі та ресторанного сервісу та Бурштинський енергетичний коледж Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу. В училищі торгівлі та ресторанного бізнесу голова облдержадміністрації відвідав, зокрема, й бібліотеку навчального закладу, де поцікавився, як наповнені книжкові фонди закладу освіти. За словами бібліотекаря Ольги Федунів, ситуація з їх наповненням, як і у всій державі, могла б бути кращою. " Проте бібліотека сьогодні є забезпеченою. Училище виписує 48 періодичних видань, з них - 14 фахових. Загалом на підписку в рік витрачаємо близько 11 тисяч гривень. В цьому році училище вже двічі отримувало художню літературу, до речі, в минулі роки ми її практично не отримували. За минулий рік наш заклад отримав літератури, в тому числі і підручників, на 12 тисяч гривень".

За словами директора навчального закладу Андрія Козака, реальне працевлаштування випускників закладу становить на сьогодні 87-90%: "З розвитком краю як рекреаційного попит на наших випускників серед роботодавців тільки збільшується". Загалом, перспектива саме цих робітничих професій на Прикарпатті велика. В училищі голова облдержадміністрації ознайомився також з умовами проходження студентами виробничої практики.

В енергетичному коледжі, де навчається 1300 студентів, Микола Палійчук оглянув виробничі класи, гуртожиток та територію навколо закладу, де зараз активно триває облаштування стадіону. Коледж планує заявити свою студентську команду на першість області, тож облаштування футбольного поля за всіма стандартами є вкрай необхідним. Окрім того, навчальний заклад може похвалитися наявністю трьох спортивних залів. Як повідомило керівництво коледжу, тут готують молодших спеціалістів із шести напрямів, діє угода з Івано-Франківським національним університетом нафти і газу, згідно якої випускники коледжу зараховуються до університету на 2-3 курси.

Загалом, голова облдержадміністрації залишився задоволений станом, в якому зараз знаходяться дані навчальні заклади. При цьому Микола Палійчук відмітив, що поряд з цим в професійно-технічній освіті в Бурштині є багато проблем, котрі потрібно буде вирішувати. З даного приводу буде зібрана нарада із залученням всіх фахівців відповідних управлінь.

У селищі міського типу Войнилові губернатор відвідав професійне-технічне училище №34. Основну увагу очільник області звернув на забезпечення закладу теплом в осінньо-зимовий період. Керівництво ПТУ запевнило голову ОДА, що цього року тепло в заклад подадуть вчасно. Роботи, пов’язані із встановленням нової котельні та заміною теплотраси, уже практично завершені. У Войнилівському ПТУ навчається 455 студентів, які освоюють 8 професій.

У Калуському районі голова облдержадміністрації побував у вищому професійному училищі №7 м. Калуша та спеціалізованих школах для дітей із вадами слуху. В даних навчальних закладах основна увагу була звернута на матеріально-технічну базу та потребу закладів у капітальних чи поточних ремонтах.

Обговорити на форумі