друкувати


Німеччина: Кожному школяреві по безкоштовному яблуку

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-22 05:02:02
Уже незабаром дітям у школах у Німеччині на перервах безкоштовно роздаватимуть яблука, персики, банани, моркву. Дорослі в цій країні серйозно ставляться до здоров’я підростаючого покоління. Відповідне рішення днями підтримали й усі федеральні землі Німеччини.

Ця програма коштує недешево. Щоб кожний учень у німецькій школі отримав безплатне яблуко, потрібно витратити загалом близько 38 мільйонів євро. Половину цієї суми надає Європейський Союз, інша половина має надійти із національного бюджету.

Оскільки в Німеччині за освіту відповідають федеральні землі, то саме їм і довелося взяти на себе цей тягар. Днями представництво федеральних земель – Бундесрат – підтримало такий проект.

Федеральний міністр сільського господарства Німеччини Ільзе Айґнер привітала таке рішення. "Програма з безкоштовної роздачі овочів і фруктів у школах допоможе привчити дітей до здорового харчування і змінить їхні звички стосовно харчування", – переконана Айґнер.

Наголошується, що такі витрати є інвестицією в покращення рівня здоров’я всього населення країни, оскільки правильно харчуватися привчаються ще в дитинстві. Висловлюються сподівання, що внаслідок правильного харчування буде менше хворих, а значить, і менше навантаження на систему медичного страхування.

Німецькі експерти радять щодня з’їдати 400 грамів овочів та фруктів. Але тут виникає проблема із соціально слабкими родинами. Дослідження продемонстрували, що діти з таких родин з’їдають лише десяту частину від кількості овочів та фруктів, яку радять експерти. Крім того, в країні забагато дітей з надмірною вагою, що викликане неправильним харчуванням, оскільки батькам, наприклад, бракує часу помити дитині в школу яблуко. Змінити таку ситуацію, якраз і покликаний проект із безплатної роздачі яблук у німецьких школах.

Подібні пілотні проекти в деяких німецьких містах засвідчили, що правильне харчування підвищує й успішність у школі. У Дортмунді, наприклад, у деяких школах от уже два роки дітям безкоштовно роздають яблука. Професор Дортмундського університету Ґюнтер Айссінґ, який опікується цим проектом, звернув увагу також на соціальний аспект. Річ у тім, що діти самі миють фрукти, нарізають і розкладають їх по тарілках. Такий процес іде на користь так званим складним дітям: виконуючи роботу, з якої потім має користь весь клас, вони стають упевненішими в собі і до них краще починають ставитися інші діти.

Айссінґер переконаний, що, безкоштовно роздаючи овочі й фрукти в школі, цілком реально змінити ставлення дітей до їжі. Він вважає, що діти таким чином перетворюються на своєрідних агентів здорового харчування, які можуть розказати навіть своїм батькам, як правильно харчуватися, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі