друкувати


Тепер до армії не беруть без бажання служити

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-22 03:52:41
Сьогодні в приміщенні Народного Дому відбулися урочисті проводи юнаків до лав Збройних Сил України. Чи хочуть сьогодні хлопці служити в армії та яка в них мотивація?

В залі лунали патріотичні пісні та промови, які нагадували про обов’язок перед державою. 109 юнаків Коломийського району готуються невдовзі стати солдатами для захисту нашої Батьківщини. Самі ж хлопці, вступаючи на службу, переслідують інші цілі. Дмитро Фреюк йде в армію лише заради військового квитка. Через рік, коли строкова служба спливе, має надію залишитися на контрактній. Чому? Бачить юнак для себе перспективу роботи, а ще трішки романтики відчувається в голосі та і каже, що дисципліна йому до вподоби.

Юнаки осіннього призиву роз’їдуться по всій Україні: від Мукачева до Харкова і Одеси на один рік строкової служби. Призовники будуть служити в сухопутних військах, повітряних силах та в Міністерстві внутрішніх справ. Відправлення почнуться з 7 жовтня до 18 листопада щотижня група хлопців від’їжджатиме виконувати свій обов’язок.

Олег Пархоменко (на фото), підполковник, розповів для Коломия ВЕБ Порталу, що строкову службу буде продовжено до 2018 року згідно Указу Президента України. Кожного року два призови на рік буде відбуватися. Та ситуація дещо змінилася у порівнянні з минулими роками. Якщо раніше юнаки переховувалися і примусово з’являлися у військовий комісаріат, то сьогодні вже навпаки. Існує навіть конкурс. Спеціалістами було проведено перевірку фізичного та морально-психічного здоров’я близько 1900 призовників, тобто лише майже кожен двадцятий мав змогу піти до армії. За словами підполковника, були відібрані кращі з кращих.

Причинами такої різкої зміни векторів бажань юнаків Олег Пархоменко вважає: по-перше, військовий квиток. Без цього папірця на багатьох роботах відмовляють, зокрема міліція, СБУ, податкова та інші серйозні організації. По-друге, криза-таки і тут відбилася, тому що через нестачу робочих місць юнаки йдуть до армії, як-то мовиться, щоб вдома не сидіти.

Головне, чого бракує в мотивації наших захисників – патріотизму. Для більшості призовників Україна є лише порожнім словом, а це все йде з родини і школи. Україна – це не той лжеобраз, який малюють політики. Вона починається з молоком матері, це є стежки та дороги, які ведуть до рідної домівки, неповторність краси природи та чуйність людей, які живуть поряд.

Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі