друкувати


Обговорення проекту Конституції: Зміни необхідні

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-22 12:52:20
На уроках правознавства ми навчаємо учнів, що наша Конституція є писана, унітарна і жорстка. Хотів би звернути увагу на останнє слово. Оскільки наша Конституція є жорсткою, то мають бути виписані такі умови, щоб не змінювати такий важливий документ під кожного нового президента.

Найбільшим злочином про Української держави, на мій погляд, є те, що з подачі колишнього Президента України Л.Кучми, В.Медведчука та О.Мороза була розбалансована загалом непогана Конституція 1996 року. Непорозуміння між гілками влади сприяли якраз тому хаосу та невизначеності, безкомпромісній боротьбі за владу, що їх ми спостерігаємо на сучасному етапі. Тому однозначною є необхідність зміни Конституції, чітке визначення повноважень гілок влади.

Проект Конституції України, представлений Президентом України В.Ющенком, вносить суттєві поправки у взаємовідносини між гілками влади, надає кожній із них чітко виписані повноваження. Зокрема, не можна зводити роль Президента на другорядні позиції, оскільки він є гарантом виконання Конституції, главою держави.

Складним для розуміння загалу є сприйняття двопалатного парламенту, тому це питання потребує чіткого роз’яснення з боку юристів та відповідних спеціалістів. Українці в у своїй масі насторожено ставляться до питань земельного устрою держави, оскільки наші політики занадто часто ділять Україну на Захід, Схід чи Південь. Особливо це відчувається під час виборів, коли використання брудних технологій розпалює ворожнечу між кандидатами і виборцями.

Як освітянину, мені є важливим забезпечення рівного доступу до здобуття освіти всіх категорій населення, насамперед, сільського, яке проживає у складніших умовах, ніж міське, а також забезпечення виконання всіх статей Основного Закону, можливість здобуття середньої освіти, профілізації навчання, використання нових технологій тощо.

На завершення не можу не згадати про загальний рівень правової культури та правової свідомості, особливо серед представників владних структур, які часто використовують закон у своїх інтересах. Було б добре, якби прийняття нової Конституції забезпечило тривалий і стабільний розвиток нашої держави.

Автор: Микола КІСИЛЕЙЧУК, головний спеціаліст відділу освіти Коломийської РДА
Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі