друкувати


Прикарпаття: Збережімо "Сокіл"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-19 12:07:08
Пластовий табір – музей "Сокіл", що знаходиться у селі Гриньків Рожнятівського району, рішенням сесії обласної ради взято на облік як пам’ятку культурної спадщини та буде подано на внесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток культурної спадщини місцевого значення.

Цей табір є найдавнішою оселею Пласту, якій уже 83 роки. До 1939-го тут щороку відбувалися табори для юнацтва, які мали велике значення для національного виховання і фізичного гарту молоді під час польської окупації. Ці землі пластунам подарував митрополит Андрей Шептицький. Та у 1946 році табір був зруйнований, повідомляє Івано-Франківська ОДТРК.

На згадку про цей табір після Другої світової війни пластуни в діаспорі заснували дві пластові оселі з подібною назвою — "Сокіл" у Вікторії (Австралія) та "Новий Сокіл" біля Нью-Йорка. У 1990 р. пластуни повернулися на Сокіл, почали відбудову табору-музею. Тут проходять літні табори, відбуваються семінари. Ще до такого рішення облради пластовий табір "Сокіл" внесений в "Музейне коло Прикарпаття".

Обговорити на форумі