друкувати


Даєш чисту картоплю!

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-19 11:17:06
"Чиста флора" запропонувала програмі ООН проект з вирощування екологічно чистої картоплі.

Фахівці громадської організації – асоціації виробників екологічно чистої продукції "Чиста флора" підготували і подали на конкурс, який оголосила міжнародна продовольча програма ООН, проект з розвитку екологічного картоплярства в Україні.

Проект передбачає вирощування високоурожайних сортів картоплі української селекції для сортооновлення та споживання з використанням методів органічного та екологічного землеробства.

"Чиста флора" поставила перед собою два завдання. По-перше, з допомогою міжнародної технічної допомоги поширити серед власників особистих селянських господарств Івано-Франківської області продуктивні сорти картоплі, що дають високі врожаї та доходи, а, по-друге, запропонувати селянам природні методи боротьби з хворобами і шкідниками цієї цінної продовольчої культури. Фахівці організації дослідили місцеві можливості та запропонували прості і доступні методи для використання на присадибних ділянках і невеликих площах.

Не чекаючи на результати конкурсу, "Чиста флора" вже почала впроваджувати свій проект на базі сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу "Липівський" з села Липівки Рогатинського району Івано-Франківської області, що став колективним членом організації.

За таких підходів, говорить голова кооперативу "Липівський" Василь Савіцький, картопля може давати удвічі вищий урожай, ніж селяни збирають тепер. І справа тут в тому, що сільські господарі не поновлюють сорти картоплі, не обирають саме ті бульби, котрі пристосовані до наших умов.

Заступник голови "Чистої флори" Богдан Пернак, у свою чергу, зазначає, що, маючи можливість вирощувати і продавати за вищу ціну екологічно чистий "другий хліб", більшість власників особистих селянських господарств нехтують такими можливостями, проте селянський кооператив вже цієї осені продемонструє переваги нових підходів.

Додамо, що партнером пілотного проекту з вирощування екологічно чистої картоплі "Чистої флори" став Міжнародний благодійний фонд Фундації Хайфер Проджект Інтернешнл" в Україні.

Обговорити на форумі