друкувати


Часописи Франківщини: Історія, поезія та… вампіри

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-19 11:13:20
Днями в Івано-Франківську відбулася презентація ювілейного, 55-ого номеру культурологічного часопису "Ї", присвяченого Івано-Франківську. видання має назву "Франко/Станіславів" і було здійснене за допомогою учасників історико-краєзнавчого об’єднання з обласного центру Прикарпаття "Моє місто".

У часописі зібрано художні тексти Юрія Андруховича, Володимира Єшкілєва, Тараса Прохаська, Іздрика, Івана Ципердюка. Є й історичні праці про місто, відомі споруди, цікаво подані розповіді про мандрівки вулицями, спогади жителів колишнього Станіславова, міські легенди, історії. Вміщено тут і оповіді про івано-франківських… вампірів.

Є тут і поважні наукові розвідки. У номері представлені історичні документи, праці істориків, та есеї сучасних літераторів. Один із співавторів "Франко/Станиславова", історик Іван Монолатій (на фото) каже, що авторський колектив хотів створити "інтелектуальну провокацію для мешканців сучасного Івано-Франківська. Показати неканонізовану, неформалізовану історію нашого міста. Величезне запитання до міської влади, до громади про збереження історико-архітектурної спадщини. Не втратити те що ми зуміли зберегти, те що ми не втратили за ці роки".

Автори також стверджують, що на історію Івано-Франківська впливали вірмени, австрійці, поляки, євреї, німці. Тобто можна ще з позаминулих століть головити про мультикультурність та мирне співжиття різних націй у Станіславові. А хіба ж це не свідчить про те, що ще давно це місто було типово європейським.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі