друкувати


Прикарпаття: Задля збереження культурної спадщини

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-19 09:34:08
Поряд з економічними, екологічними питаннями на Прикарпатті гострою є проблема збереження культурної спадщини. Це засвідчила остання сесія обласної ради, де вперше за кілька років проаналізовано стан пам’яток сакральної архітектури та палаців і замків.

На Прикарпатті з більш як 580 церков 127 є пам’ятками національного значення.

Дані науковців свідчать, що залишків палаців, фортикаційних споруд — більше 50, хоча фактично відомо лише про сім, та й вони у занедбаному стані. За останні 12 років 15 церков згоріло. Залишки палаців навіть не стоять на балансі, а без цього складно щось робити, бо власне не відомо, хто ж за них повинен відповідати.

На сесії рекомендовано районним та міським радам при формуванні своїх бюджетів передбачити кошти на виготовлення історико-архітектурних опорних планів історичних населених пунктів, які передбачають чітке визначення зон охорони пам’яток культурної спадщини та режими їх використання. Важливими є також проведення паспортизації пам’яток та укладання охоронних договорів між церковними громадами та відділом охорони культурної спадщини, повідомляє Івано-Франківська ОДТРК.

Обговорити на форумі