друкувати


Польща: Згадали жертв "великоросійського шовінізму"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-18 05:26:47
У Польщі пройшли заходи до 70-х роковин нападу СРСР на Польщу, коли 17 вересня 1939 року територію тодішньої Другої Жечі Посполитої зайняли радянські війська. Президент Польщі Лех Качинський, виступаючи у Варшаві, назвав "геноцидом" розстріл у Катині полонених польських офіцерів радянським НКВС навесні 1940 року.

Він заявив, що в катинському злочині винен "великоросійський шовінізм".

"Вбивства в Катині були помстою за поразку більшовиків (у війні з Польщею) в 1920 році і були актом великоросійського шовінізму, який наприкінці 30-х років зайняв домінуючу позицію в СРСР", - сказав польський президент.

Як і очікувалося, промова Качинського була не менше різкою, ніж промова прем'єр-міністра Росії Володимира Путіна 1 вересня на Вестерплатті, під час вшанування загиблих у Другій Світовій війні.

Качинський заявив, що агресія 17 вересня принесла не тільки смерть тисячам польських офіцерів, але і страждання для сотень тисяч людей, яких вивезли в радянські табори.

Нагадаємо, напередодні представники влади та опозиції у Сеймі Польщі після тривалих суперечок погодилися у спеціальній заяві з приводу 17 вересня 1939 року назвати вторгнення радянських військ "агресією", а розстріл польських офіцерів в Катині "військовим злочином, який має ознаки геноциду". Заяву планують ухвалити 23 вересня, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі