друкувати


Діти не винні, що в дорослих у головах криза...

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-18 03:04:08
Нещодавно на черговому засіданні виконавчого комітету управління освіти винесло проект рішення "Про затвердження фактичної мережі закладів освіти міста" на погодження. Марія Грицан (на фото), начальник управління освіти Коломийської міської ради, донесла до присутніх суть проблеми.

В цьому навчальному році пропонується на затвердження таку мережу навчальних закладів: загальноосвітні школи, дошкільні навчальні заклади, дитячі спортивні юнацькі школи та позашкільні заклади.

Не є таємницею ні для кого, що цього року бюджет міста є дуже проблемним. На освітянах гостро відбилися всі економічні негаразди в країні, відчувається нестача коштів. Протягом цілого року управління освіти працювало над оптимізацією мережі навчальних закладів, тобто над скороченнями.

Таким чином минулого року було скорочено дві групи в дошкільних навчальних закладах. Якщо 2008-2009 навчального року було 99 груп, то зараз відкрито – 97. І це при тому, що народжуваність в місті виросла. Нещодавно мені довелося вислухати скарги молодої мами, яка просто не могла влаштувати дитину в садочок через відсутність місця. Для зменшення навантаження на міський бюджет ще зроблено ряд заходів, через які страждають батьки малюків і самі діти.

За нормами закону група дітей до 3-х років не може бути чисельнішою, ніж 15, а після трьох років максимальна кількість дітей – 20. Ці норми не виконується і це значно ускладнює роботу вихователям, які просто не мають змоги приділити малюкам належної уваги.

В дошкільному закладі №2 було скорочено дві медсестри, що, за словами Марії Грицан, значно допомогло нашому бюджету. Всі ці заходи допомогли зекономити 37,3 тисяч гривень.

Криза не оминула і загальноосвітні школи. Директори за вказівкою управління освіти теж працювали над зауваженнями, які надходили з фінансового управління, з виконкому. Цей навчальний рік є першим, коли кількість дітей в школах почала зростати. На 146 дітей збільшився учнівський контингент, а першачків цього року пішло на 61 дитину більше, ніж минулого. Але при таких показниках вдалося не те, що не відкрити нових класів, а й скоротити 6. Це все вдалося, звісно, за рахунок наповнюваності в класах. А працювати в таких класах надзвичайно складно. Таким чином це впливає на кінцевий результат – зниження якості знань учнів, які є нашим майбутнім.

Позашкільні заклади також не уникнули долі скорочень. В ДЮСШ скоротили дві групи. Одну групу втратила музична студія. Станцію натуралістів та станцію юних техніків об’єднали.

Члени виконкому виявили бажання підвищити контроль за СШ №1, яка є спеціалізованою по вивченню англійської мови. На неї щорічно з бюджету виділяється на 400 тисяч гривень більше, ніж на інші школи. Влада бажає бачити результати, які переконають у доцільності надання коштів. Навколо цього питання виникли дебати.

Ще більше обговорень виникло навколо питання "Про затвердження мережі шкіл естетичного виховання", якими керує Уляна Мандрусяк, начальник відділу культури і туризму Коломийської міської ради. Художня та музичні школи нашого міста дають дуже високий рівень знань, який оцінений на багатьох конкурсах різних рівнів. Показники учнів цих шкіл вражають. Перша музична школа завоювала 42 призових місця на обласних змаганнях, друга – 15, а художня – 5 призових місць.

За словами пані Уляни, щороку кількість дітей, які хочуть навчатися в школах естетичного виховання зростає і створюються цілі черги. Це абсурд, що дитина хоче розвиватися та працювати над собою, а їй держава не може їй цього забезпечити. Крім того, в цій черзі є діти як міські, так і сільські, а при поступленні перевага надається міським. Чому? Хіба дитина з села чимось відрізняється? Хіба в неї менше здібностей і бажання? Велика частка людей, які збагатили нашу культуру своїми талантами, були вихідцями з села... Хоча плата за послуги школи зросла, але батьки готові підтримати дитину і питома частка їх коштів становить 14 відсотків, що є найвищим показником в усій області.

Бюджетом було закладено кошти, які не в повному обсязі забезпечують потреби шкіл. Через це скорочено навчальний план (виконується на 80%), що знову ж таки відбивається на дітях. Вчителі ж отримали відпустку без збереження зарплатні. Це зекономило 79,1 тис. грн.

Наостанок Ярослава Ткачук, директор Коломийського музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Йосафата Кобринського, заступилася за дітей: "Ми сьогодні маємо попіклуватися про дітей, незважаючи на те, якою б криза важкою не була. Вона мине. Але якщо ми дозволимо ущемити права наших дітей (чи вони талановиті, чи вони – менш талановиті). Вони мають бажання, і прагнуть займатися музикою та малювати. Я думаю, що ми повинні всі преференції віддати цим школам. Адже ми можемо втратити обличчя і традиції нашого міста."

Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі