друкувати


Рятуйте! Психи атакують!

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-17 03:40:06
Вчора в Івано-Франківському міському суді відбулося обговорення притягнення до відповідальності психічно хворого чоловіка, який сорок днів тому в одному з мікрорайонів Івано-Франківська позбавив життя жінку з дитиною.

На засіданні, окрім представників суду, були присутні медики. Усі в один голос стверджують, що ізолювати психічно хворих від суспільства та тим самим оборонити від їхньої агресії людей, не так просто. Колись питання про лікування людини з неадекватною поведінкою та відповідно її ізоляцією займалися медики. Тепер же, за новим законодавством, цього робити не можна, бо таким чином ви порушуєте права людини. Для цього було певне рішення суду.

Також протиправним вважається насильне утримання психічнохворого у відповідному лікувальному закладі. На це також повинен дати згоду сам пацієнт (!!!). якщо такого немає, то медики мають подати заяву в суд. Заяви розглядаються протягом 24 годин. Але ж час судді скаржаться на перевантаженість роботою. Виникає замкнути коло.

А в тим часом у підворітні, автобусі чи навіть у центрі міста на будь-кого може накинутися неврівноважена людина. І це ще добре, коли вона вас просто обматюкає чи плюватиме й посилатиме прокляття у ваш бік, гірше, коли накинеться з кулаками.

До речі, автор статті сама не раз стикалася із нападами психічнохворих осіб. Зокрема кілька місяців тому в Івано-Франківську на вулиці Коновальця посеред білого дня в міському маршрутному автобусі, на мене накинувся чоловік неадекватної поведінки та почав лупцювати. Шофер ніяк не зреагував. Згодом сказав, що боявся. Не зреагували на таке і у міському відділі транспорту, куди я звернулася. Сказали, аби я просто була уважнішою. І таких прикладів чимало прикарпатців можуть навести безліч. Можливо вже час подумати про те, аби припинити безчинство хворих, бо для них наразі більш гуманні закони і більше їх охороняють, аніж здорових.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі