друкувати


Студенти платять за прогули і виготовлення студентських квитків

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-15 02:35:17
В українських ВНЗ як і раніше залишаються платні послуги для студентів - із списку тих, які ще навесні Кабмін намагався легалізувати, але потім відклав.

Так, студенти одного з київських ВНЗ говорять, що з них беруть по 50 гривень за кожен прогул. Є й інші витрати, повідомляє Освітній портал.

"А ми два тижні тому здавали по 25,50 грн на студентський квиток, раніше і за видачу диплома платили, але зараз це відмінили", - розповіла студентка тернопільського ВНЗ Марина.

Єдиного тарифу на послуги немає: кожен ВНЗ працює за власним прейскурантом. Так, в Харкові, щоб отримати студентський квиток, потрібно заплатити 35 грн, стверджує студентка Євгенія. А в Сумах, як розповіла студентка Маргарита, ця послуга коштує 25 грн: "Тим, хто не заплатив, студентські не видають". Студент Луганського національного університету Олександр повідомив, що плата за студквиток в його ВНЗ складає 30 грн, квитанцію їм не видають. А щоб перездати предмет з минулої сесії, за словами Олександра, потрібно в касу банку заплатити 100 грн за один предмет і принести квитанцію в деканат.

Керівництво ВНЗ заперечує, що стягує гроші за перездачу, пропуски і видачу студквитків. "Ми навіть студентам-контрактникам студентські квитки видаємо безкоштовно, не кажучи вже про бюджетників!" - пояснює ректор Сумського педагогічного університету Анатолій Кудренко.

Спростував стягування грошей із студентів і ректор Луганського національного університету Віталій Курило. У Міністерстві освіти і науки України заявляють, що плата за перездачу законна, адже викладач витрачає на студента, що проштрафився, свій час. Що ж до студквитків, то з бюджетників брати гроші за них не повинні, говорить заступник міністра освіти Тарас Фініков.

Обговорити на форумі