друкувати


ВІЛ – СНІД в Україні: Ситуація стабілізується?

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-14 04:10:47
В Україні з’явились ознаки того, що ситуація з поширенням ВІЛ-у у групах ризику стабілізувалась, – повідомляють міжнародні експерти: вони пояснюють це здійсненням програми, спрямованих на профілактику ВІЛ-у, та впровадженням у середовищі ВІЛ-позитивних українців підтримуючої терапії.

Але, окрім позитивних новин, фахівці виокремлюють і головні проблеми, що стоять перед Україною на шляху подолання епідемії ВІЛ – СНІД-у.

Міжнародний альянс по боротьбі з ВІЛ – СНІД-ом та Програма ООН UNAIDS стверджують, що темпи поширення ВІЛ – СНІД серед "груп ризику" – ін’єкційних наркоманів та жінок секс-бізнесу – помітно уповільнились. До позитивних факторів належить і те, що збільшилась кількість ВІЛ-позитивних українців, які споживають підтримуючу терапію, а отже, мають змогу вести повноцінне суспільне життя.

Водночас, аналіз статистичних даних свідчить: наявні позитивні зрушення ще не означають, що епідемія СНІД-у в Україні буде зупинена у найближчі роки. Оскільки держава навряд чи знайде необхідну кількість коштів і для профілактики, і для подолання СНІД-у.

"Державне фінансування не виділяється у тих межах, в яких це заплановано відповідним законом. Разом з тим, позитивним є те, що міжнародне фінансування зростає. Зі свого боку, ми уже підписали новий 3-річний договір з Глобальним фондом по боротьбі зі СНІД-ом: головним чином, фінансування спрямовується на профілактику", – сказав Радіо Свобода керівник проектів Міжнародного Альянсу по Україна Андрій Клепіков:

У свою чергу, донори вимагають прозорості при використанні наданих коштів, а також співпраці між владою та громадськими організаціями. На думку голови Всеукраїнської мережі ВІЛ-позитивних Володимира Жовтяка, ці умови не виконуються: "Донори хочуть, щоб кошти використовувались більш раціонально. Тобто, щоб за одну гривню робилося значно більше, ніж раніше. Донор вимагає участі держави".

Але, – додає Володимир – за умов нестачі бюджетних коштів, це нереально. Тож, спостерігаючи певні позитивні тенденції у сфері боротьби з поширенням СНІД-у в Україні, міжнародні експерти та українські фахівці водночас шукають шляхи розв’язання існуючих проблем. А тим часом, в Україну на запрошення приватного благодійного фонду "Анти СНІД" приїздить – уже вдруге – поп-зірка Елтон Джон: він має намір налагодити співпрацю з "Анти СНІД-ом" та іншими приватними інституціями, які борються з поширенням ВІЛ - інфекції, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі