друкувати


В України з’явився ще один Великий герб

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-14 04:07:00
У п'ятницю на розгляд комітету Верховної ради з питань державного будівництва і місцевого самоврядування надійшов законопроект про Великий державний герб України, розроблений трьома народними депутатами. Двома місяцями раніше Кабінет міністрів схвалив свій законопроект про Великий державний герб. Обидва зображення викликали критику з боку представників Українського геральдичного товариства.

Законопроект, що надійшов на розгляд комітету парламенту з питань держбудівництва і місцевого самоврядування, був розроблений народними депутатами Ганною Герман (Партія регіонів), Оксаною Білозір (НУ-НС) і Катериною Ващук (блок Литвина). Згідно з документом, Великим державним гербом є зображення золотого тризубця, увінчаного хрестом. Справа і зліва від тризубця знаходяться колоси пшениці, жита і ячменю. У нижній частині герба – зображення перехрещених козацької шаблі і мушкета, покритих синьо-жовтою стрічкою, на якій розміщено девіз "З нами Бог і Україна", а під стрічкою – гілка калини.

Це вже другий варіант Великого державного герба, розроблений за останніх два місяці. Нагадаємо, 17 липня Кабмін схвалив і направив на розгляд у Раду проект закону про Великий державний герб України. Запропонований урядом варіант зображує Малий герб (тризубець на синьому щиті), розташований у центрі і доповнений зліва і справа фігурами лева і запорізького козака, знизу – синьо-жовта стрічка, зверху герб увінчаний короною. Як повідомив міністр Кабміну Петро Крупко, урядовий законопроект до цих пір не зареєстрований у Верховній раді, оскільки "проходить редакційний відробіток у Міністерстві юстиції".

У той же час схвалене Кабміном зображення Великого герба викликало різку критику народних депутатів. "Урядовий варіант не зовсім вдалий. На ньому змальовані тільки козак і лев – це символи Львова і Запоріжжя, а де ж решта областей України? Також мене бентежить корона – адже Україна ніколи не була монархічною державою", - пояснила голова комітету парламенту з питань свободи слова і інформації Ганна Герман.

З нею згоден і один з авторів Малого герба, глава Українського геральдичного товариства, член Міжнародної академії геральдики Андрій Гречило. За його словами, в зображенні Великого герба, наданого Кабміном, є "серйозні порушення правил геральдики". "Україна є республікою, а верх герба вінчає корона – символ монархії, який використовується в гербах європейських держав, де історично була конституційна монархія. Друга геральдична помилка – це зображення надшоломника з гілок якихось рослин без самого шолому. Ніякого змістового навантаження ця деталь не несе. Можливо, художник хотів заповнити порожній простір", - пояснив Гречило.

Варто зазначити, що критику геральдистів викликало також зображення Великого герба, запропоноване депутатами. "Згідно ст. 20 Конституції, на Великому державному гербі має бути присутнім елемент гербу Запорізького війська, а саме – козак з мушкетом. Цього тут немає. Немає також щита, який обов'язковий для кожного герба. На Великому гербі обов'язково має бути Малий герб – тризубець, на якому немає ніякого хреста. Колоски різних злаків навіть не знаю, як прокоментувати. Це навіть не герб, а просто картинка", - додав Андрій Гречило.

Він також висловив припущення, що Великий державний герб нашій державі взагалі не потрібен. "Такий герб використовувався у великих імперіях, наприклад у Росії і Австро-Угорщині, які зростали, приєднуючи сусідні території, і відображали це у Великому гербі. Один з варіантів вирішення проблеми – скасувати 20-у статтю Конституції і залишити у вжитку Малий герб, який і так активно використовується і у внутрішній, і в дипломатичній документації", - наголосив Гречило, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі