друкувати


У Ворохті пройшов грибний фестиваль

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-14 01:50:37
В суботу голова обласної державної адміністрації Микола Палійчук відвідав "Свято грибів", фестиваль, що протягом 11-13 вересня проходив у Ворохті. За словами організаторів заходу ідея фестивалю була зосереджена навколо трьох речей - місця, де він відбувався, артефактів, якими воно славиться - грибів, трамплінів і традицій цього куточку Карпат - та власне міжнародного фестивального руху.

Натхненниця та один із організаторів фестивалю Руслана Вжасневська розповіла чому фестиваль у Ворохті вирішили присвятити саме грибам. "Білі карпатські гриби – це є одна із символік Гуцульщини. Споконвіку мешканці цього регіону готують гриби, які є знані по всьому світу. Навіть перебуваючи в Канаді я читала шеф-поварські книжки, в котрих було написано, що одна з найкращих кулінарних екзотик у світі – це були гриби з Карпат." Гриби дійсно стали справжнім символом фестивалю - їх тут не тільки збирали й продавали, але й готували з них різноманітні кулінарні страви та навіть плели із сіна та пропонували усім бажаючим розмалювати гриби, щоправда виготовлені з глини. Самі ж учасники фестивалю кажуть, що місцевість навколо Ворохти завжди славилась грибними місцями. Тож збирання дарів лісу стало для місцевих мешканців одним із способів додаткового заробітку. "Це, як кажуть, дармовий дохід. Хто не лінується, пішов в ліс, назбирав, насушив і вже має додаткове надходження до свого сімейного бюджету", - говорить сільський голова Ворохти Юрій Павлюк.

Загалом фестиваль поєднав в собі майстер класи, театральні покази, ярмарок, живі концерти та дискотеки для молоді. На "Свято грибів" завітали учасники з усієї України, серед зареєстрованих гостей були навіть мешканці Криму. Наступного року організатори обіцяють ще більш урізноманітнити програму фестивалю. Наразі ж дякували всім хто долучився до проведення цьогорічного – першого фестивалю грибів: голові облдержадміністрації Миколі Палійчуку, голові Верховинської райдержадміністрації Петру Кермощуку, сільському голові с.Ворохта Юрію Павлюку та місцевим підприємцям, котрі власними коштами долучились до організації та проведення свята.

Голова Івано-Франківської облдержадміністрації Микола Палійчук відмітив, що важливо проводити в області й надалі подібні фестивалі: "Маємо чудові традиції і ми повинні зробити так, щоб ці традиції не вмирали. Важливо також, щоб і люди, котрі живуть на сході та півдні України могли приїхати сюди і подивитися на ті звичаї та культуру, що зуміло зберегти місцеве населення. Я спілкувався з відвідувачами фестивалю і всі вони задоволені, тому на мій погляд свято вдалося." Також губернатор області висловив впевненість, що фестиваль у Ворохті стане традиційним і з кожним роком ставатиме популярнішим, повідомляє прес-секретар голови ОДА.

Обговорити на форумі