друкувати


Коломийщина: Психологія чистоти

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-14 10:51:09
На виїзному засіданні у Княждворі Коломийського району керівники районів та міст обласного значення — члени консультативно-дорадчої ради з питань законодавчого забезпечення місцевого самоврядування та регіонального розвитку при голові обласної ради чи не найширше проаналізували виконання Програми охорони навколишнього природного середовища до 2010 року, затвердженої детутатами рівно три роки тому.

Заступник голови обласної ради Остап Дзеса навів такі факти. З обласного фонду охорони довкілля (а його поповнюють за рахунок зборів за забруднення навколишнього середовища) уже 2007 року було профінансовано 86 природоохоронних заходів на загальну суму 13,4 млн. грн. Розпочато, зокрема, проектування дев’яти очисних споруд у Косові, Болехові та Рожнятові, Товмачику Коломийського, Солотвині і Дзвинячі Богородчанського, Делятині Надвірнянського, Тростянці Долинського і Ясені Рожнятівського районів на суму 216,1 тис. грн. А в наступні роки завершили будівництво очисних споруд в Отинії, реконструювали ще сім таких об’єктів, у тому числі при двох дитячих садках та Лисецькій ЦРЛ. Придбано 18 спецмашин для збирання і транспортування твердих побутових відходів тощо.

До початку обговорення цього питання учасники засідання побували на очисних спорудах в Отинії, Нижньовербізької ЗШ і Товмачицької в’язниці. У перших двох ці об’єкти функціонують задовільно. Тут встановлено сучасне вітчизняне обладнання, яке й забезпечує належне очищення стоків, котрі донедавна забруднювали навколишні річки. А от річечці Товмачик не пощастило — торік липневий паводок підмив очисні споруди місцевої в’язниці і вивів їх з ладу. Голова обласної ради ігор Олійник пообіцяв керівникові цієї установи посприяти у вирішенні актуального питання через відповідний департамент МВС.

Коломияни мали можливість навіть здивувати поважних гостей — учасників засідання. В Отинії та Нижньому Вербіжі вони побачили поряд з громадськими установами та більшістю присадиб селян привабливого вигляду контейнери закритого типу для твердих побутових відходів. Як розповіла сільський голова Марія Карпенюк, нижньовербізьким депутатам і членам сільвиконкому вдалося "переламати психологію односельців і привчити їх до санітарної чистоти". Понад 500 дворів уже мають договори на обслуговування підприємством AVE -Коломия, регіональним підрозділом СП "АVЕ-Україна" державного концерну Верхньої Австрії. Щотижня спецавтомобіль забирає зібрані відходи і доставляє на коломийський полігон. Коштує це 22 гривні з двору на місяць (селяни іноді кооперуються, якщо не мають багато непотребу).

Генеральний директор СП "AVE-Україна" Альберт Жидик задовольнив цікавість керівників районів та міст про те, чи скоро австрійці надаватимуть повний спектр послуг з одних рук — тобто й сортуватимуть, перероблятимуть і утилізуватимуть їх? Будівництво переробного заводу можливе, відповів той, за умови, що до організованого збирання побутових відходів буде залучено не менше 50% населення Прикарпаття. Наразі подвірні договори укладають лише на Коломийщині і Снятинщині. Тут відповідно працюють органи самоврядування, тому голова обласної ради ігор Олійник попросив брати з них приклад й іншим районам та містам.

На засіданні йшлося також про реалізацію мікропроектів за програмою ПРООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду" та проблеми збереження і використання пам’яток культурної спадщини в області.

Координатор обласного ресурсного центру громад Олеся Хомин повідомила, що, крім 40 проектів, котрі уже реалізуються, ООН додатково фінансуватиме ще 16 — для громад, котрі найбільше потерпіли від торішньої липневої стихії. Але для цього треба поліпшити активність населення та подбати про виділення коштів з місцевих бюджетів, оскільки головною умовою цих проектів є їх співфінансування.

А начальник управління культури ОДА Володимир Федорак наголосив на збереженні автентики архітектурних пам’яток в області, надто первозданного вигляду культових приміщень. Цю вимогу підтримав і голова обласної ради. "Священикам треба усвідомити, що церкви належать громадам, і вони не можуть на свій розсуд покривати дерев’яні стіни пластиком чи дахи бляхою, що нівелює їхню історичну цінність", — резюмував Ігор Олійник.

Розмова про розглянуті на засіданні питання матиме продовження на черговій сесії ради, яка відбудеться 18 вересня, повідомляє Галичина.

Обговорити на форумі