друкувати


Наша Роксолана у Берліні

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-12 11:57:15
Нещодавно в Берліні проходив міжнародний молодіжний семінар "Eustory" за участю європейців із 18 країн. Вік учасників — 16-20 років. На ньому Україну представляла учениця 7 (11) класу Української гімназії №1 м.Івано-Франківська Роксолана Мельник.

2008 року Роксолана стала призером всеукраїнського конкурсу учнівських науково-дослідницьких робіт "Слідами історії". У квітні 2009-го організатори конкурсу — асоціація викладачів історії та суспільних дисциплін "Нова доба" запропонували переможцям випробувати свої знання з англійської мови для участі в міжнародній молодіжній академії. Учасники пройшли письмовий тур, надіславши міні-роботу англійською мовою, приурочену до 20-ї річниці падіння Берлінської стіни. Юні дослідники демонстрували свої знання і в усному турі, під час спілкування з представниками міжнародної історичної мережі "Eustory". Після 22-хвилинної телефонної розмови Роксолані повідомили, що саме вона представлятиме Україну в Берліні.

— Дуже важко викласти в кількох реченнях величезну порцію позитиву, яку я отримала під час цієї подорожі, — розповідає Роксолана Мельник. — Я вперше летіла літаком, впродовж восьми днів перебувала в англомовному середовищі, у мене з’явилися подруги в Естонії, Литві, Італії, Іспанії, Сербії, Бельгії, Нідерландах та Німеччині. Молоді європейці, на моє здивування, виявились дуже щирими і товариськими, відкритими для спілкування.

Скажімо, першого дня нашого приїзду після короткого знайомства організатори запропонували всім відпочити після дороги, проте жоден із нас не покинув приймальної зали.

— Чи відчувала якийсь дискомфорт?
— Та ні. Я вільно спілкувалася з усіма 32-ма учасниками академії. Майже кожен з них, окрім рідної, володіє ще чотирма-п’ятьма мовами. Це спонукає мене вдосконалювати знання з німецької, польської та інших мов. А ще я вдячна дирекції Української гімназії за організований у червні тур по Європі, завдяки чому відвідала Італію, Монако, Францію, знаходила спільні теми для розмов. Серед учасників не було таких, що побували б менш ніж у п’яти європейських країнах. Тож я не пасла задніх.

— Що дала тобі участь у цьому семінарі?
— Отримала високі практичні навики з англійської мови. Організатори досить цікаво і вдало продумали програму нашого перебування в Берліні. Ми брали інтерв’ю у жителів Берліна, знімали мініфільм про розлучене Берлінською стіною кохання, ставили театральні вистави. Щодня дискутували та обмінювалися думками на політико-ідеологічні та культурні теми Сходу і Заходу. Важливо, що у мене з’явилися друзі в Європі. Сподіваюся, це допоможе мені в майбутньому, адже хочу стати дипломатом.

Автор: Надія ГРАБОВЕЦЬКА, "Галичина"
Обговорити на форумі