друкувати


Львівський Форум видавців: Рецепти проти бруду

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-11 10:23:02
На відкритті Форуму видавців Віктор Ющенко розпорядився надати "острову книги" постійне приміщення.

Учора у Львові, в Палаці Потоцьких Президент Ющенко, міністр культури і туризму Василь Вовкун і міністр освіти Іван Вакарчук відкрили один із найбільших книжкових ярмарків у Східній Європі — 16–й Львівський Форум видавців. "Це подія загальнонаціональна. По суті, острів думки, книги, на який хочеться прибути від бруду зросійщення, хохляцтва, хуторянства, малоросійщини. Цей острів досить залюднений. У 1994 році на першому Форумі було 54 учасники і п’ять тисяч відвідувачів. Нині маємо тисячу учасників і очікуємо 65 тисяч відвідувачів. Очевидно, що Форум потребує власного приміщення. Це український проект, а не одноразовий і не річний. Я звертаюся до місцевої влади, щоб розглянула, яке приміщення може надати на постійній основі", — сказав Віктор Ющенко.

Глава держави не має ілюзії, начебто з книгорозповсюдженням усе гаразд. Якщо минулого року з державного бюджету на підтримку книги виділили 28 млн. гривень, то цьогоріч — усього 1,2 мільйона. "На сьогодні є 1200 книгарень, та з такою кількістю читачів в Україні має бути мінімум 2500. Це не проблема економічної кризи, а проблема цінностей, проблема системи поглядів", — зазначив Глава держави.

Президент же "Форуму видавців" Олександра Коваль погодилася: "Віктор Ющенко — перший Президент України, який відвідує книжкові ярмарки. Країні потрібна така досвідчена людина високої культури". Втім пані Олександра — реаліст: "У випадку з Ющенком ми маємо повне розуміння, але, окрім нього, є оточення, яке приймає рішення, є уряд і Верховна Рада. Я не впевнена, що дуже швидко слід очікувати змін". Щодо власного приміщення форуму, вона б рада переселитися хоч сьогодні. Офіс "Форуму видавців" розташований на вулиці Костя Левицького, 25. Це підвальне приміщення з прогнилою підлогою. "Я не раз зверталася до мера Львова Андрія Садового надати нам краще приміщення. Він обіцяв переселити нас на Валову, 2, де розташована реєстраційна палата. Але коли це станеться — невідомо. Може після слів Віктора Ющенка справа зрушиться з місця", — сподівається Олександра Коваль.

Київська делегація після відкриття Форуму вирушила на огляд Львівського палацу мистецтв, по вінця наповненого книгами. Віктор Ющенко відразу по дорозі майже у кожного видавництва поповнював свою бібліотеку. Насамперед його цікавили книги з історії України — Сергія Наливайка "Етнічна історія Давньої України", "Українська індоаріка", "Таємниці розкриває санскрит". Найбільшу торбу його помічники запакували біля стенду з аудіокнигами. За словами консультантів-продавців, Ющенко спершу набрав української класики для дорослих, а потім прихопив Гоголя, Ібсена, Нестайка, Коцюбинського — для дітей. Василь Вовкун по давній дружбі хоче стати першим читачем Марії Матіос. "Вона презентуватиме на Форумі дві свої нові книги. Іду їх шукати. А ще неодмінно треба знайти Оксану Пахльовську. У неї нове бачення історичних процесів України та Європи", — ділиться з "УМ" планами пан Вовкун.

Навесні в організаторів Форуму виникали побоювання, що видавці через проблеми з фінансами відмовляться приїхати у вересні до Львова. На щастя, Форум укотре побив власні рекорди. Під гаслом "Час читати" зібралося 650 українських, 20 іноземних видавництв і понад 160 авторів. І це тоді, як вартість оренди виставкової площі зросла більше ніж удвічі — видавництва мають сплатити від 2000 до 4000 гривень. Почесний гість із Норвегії Юстейн Гордер каже, що вже об’їздив багато країн світу. "Тепер прийшов час відвідин України. Я зустрічаюся з молоддю, даю лекції в університетах, маю презентації. Сподіваюся, що між цим усім матиму можливість прогулятися по центральній частині Львова. Мені тут дуже цікаво все бачити. А коли повернуся додому, неодмінно пропонуватиму перекладати українських авторів норвезькою", — каже Гордер.

Автор: Ольга ЖУК, "Україна молода"
Обговорити на форумі