друкувати


Медики виявили невідомий раніше ген діабету

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-10 04:35:52
Міжнародна група медиків з Канади, Франції, Данії і Великобританії повідомила про виявлення раніше невідомого гена, пов'язаного з виникненням діабету другого типу.

Учені говорять, що ген IRS1 (Insulin Receptor Substrate) провокує несприйнятливість до інсуліну, крім того, цей ген став першим зачіпати механізм роботи інсуліну. Діабет другого типу або інсулінонезалежний діабет провокує зміни реакцій організму на інсулін.

При цьому типі діабету інсулін виробляється в нормальних кількостях чи навіть у підвищених, проте механізм взаємодії інсуліну з клітинами організму порушується.

Головною причиною інсулінорезистентності є порушення функцій мембранних рецепторів для інсуліну при ожирінні - рецептори стають нездатними взаємодіяти з гормоном чинності зміни їхньої структури або кількості. Також при деяких видах діабету 2-го типу може порушуватися структура самого інсуліну.

Поряд з ожирінням, похилий вік, шкідливі звички, артеріальна гіпертонія, хронічне переїдання, малорухливий спосіб життя також є факторами ризику для цукрового діабету 2-го типу. У цілому цей вид діабету найчастіше вражає людей, старших 40 років.

Тепер дослідники додають до цього списку і генні фактори. За їхніми словами, дослідження гена IRS1 дозволять створити більш досконалі протидіабетичні препарати і зрозуміти, як дане захворювання поширюється, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі