друкувати


Колектив обласного театру ляльок відзначили

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-09 02:01:10
Почесне звання Лауреата ХІ Міжнародного театрального фестивалю "Мандруючі зірки" за прем’єрну виставу-мюзикл "Скрипаль на даху" отримав колектив Івано-Франківського академічного обласного театру ляльок ім. Марійки Підгірянки.

Творча група вперше презентувала свою роботу столичній публіці на сцені Київського муніципального академічного театру опери й балету для дітей та юнацтва. З цієї нагоди відбулася прес-конференція, повідомляє Івано-Франківська ОДТРК.

"Мандруючі зірки" — це назва відомого твору Шолом-Алейхема про мандрівний провінційний театр, а вже 11 років під таким йменням у Києві проходить ще й фестиваль. Цьогоріч він був присвячений 150-річчю від дня народження класика єврейської літератури і проходив під орудою Єврейського фонду України за підтримки Міністерства культури й туризму нашої держави та американського розподільного комітету "Джойнт".

Вистави за творами Шолом-Алейхема та його сучасників демонстрували професійні та аматорські театральні трупи з Азербайджану, Білорусі, Росії й України. Відкрився фестиваль виставою-спектаклем "Поминальна молитва" у постановці Гомельского державного театру ляльок.

Іванофранківці привезли на престижний захід прем’єру-мюзикл "Скрипаль на даху" за відомим твором Шолом-Алейхема "Тев’є-молочник". Постановка – головного режисера Брестського театру ляльок Дмитра Нуянзіна. За основу взято відомий бродвейський мюзикл (лібрето Джозефа Стайна, а вірші Шелдона Харника переклав головний режисер театру Володимир Підцерковний). До речі, Івано-Франківський ляльковий театр – перший, принаймні, в пострадянському просторі, де "Скрипаль на даху" втілений як лялькова вистава.

Наразі вона лише набирає, так би мовити, тіла, але іспит київською публікою (аншлаг у залі на майже півтисячі місць) ми склали, — говорить директор театру Роман Братковський.

Як наголосив Роман Братковський під час прес-конференції, участь наших акторів стала можливою лише завдяки спонсорам.

Уже 19-20 вересня "Підковою на щастя" Данця за мотивами казок Івана Франка ляльковий театр відкриє ювілейний 65-ий театральний сезон. Заплановано прем’єру "Людвіг Тутта" за сюжетними мотивами Яна Екхольма. Традиційними будуть лялькове дійство до Дня святого Миколая та новорічні інтермедії.

2010-й рік лялькарі зустрінуть "Казкою про Ксеню та 12 місяців" за Богданом Лепким. Сам ювілей відзначатимуть у березні, а у квітні відбудеться ще один знаковий захід - п’ятий ювілейний Міжнародний фестиваль національної класики на сцені театрів ляльок "Обереги".

Обговорити на форумі