друкувати


Росія: Смертна кара повертається?

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-08 04:43:32
У Кремлі всерйоз обговорюють питання щодо повернення смертної кари. Вища міра покарання дуже популярна й дозволить не платити компенсації Михайлу Ходорковському.

За законом, смертна кара повинна з'явитися в Росії вже з нового року - якщо її не заборонять остаточно або не придумають, як запобігти її поверненню.

Newsweek пише, що остаточного рішення поки не прийнято і Кремль обережно "промацує дно". Медведєву доведеться щось сказати на тему смертної кари в жовтні. "Зараз йде пошук сильних тез на користь позитивного рішення, - говорить джерело Newsweek у Кремлі. - Є ідея, що у зв'язку із зростанням тероризму скасування мораторію [на смертну кару] може прозвучати переконливо".

"З одного боку, Медвєдєв знає, що повернення смертної кари не поліпшить іміджу Росії на Заході. З іншого - з розумінням ставиться до аргументів тих, хто пропонує розстрілювати терористів і педофілів-убивць", пишуть автори статті.

За законом смертна кара повинна повернутися 1 січня 2010. У Росії не страчують уже 13 років - з вересня 1996 року, але чіткого юридичного документа, який би дозволяв чи забороняв страти, не існує.

У 1996 році Росія вступила до Ради Європи і приєдналася до Європейської конвенції з прав людини. Шостий протокол до цієї конвенції передбачає скасування смертної кари в мирний час, і Росія в той момент взяла на себе зобов'язання підписати та ратифікувати його в трирічний термін.

Парламентська асамблея Ради Європи на кожній сесії критикує Росію за невиконання обіцянки ратифікувати шостий протокол. Ніяких санкцій за це проти Москви поки не вводили. Але в Росії і без цього було чимало конфліктів з ПАРЄ - через права людини і війну в Грузії. Скасування мораторію на смертну кару, напевно, стане для ПАРЄ останньою краплею.

Одночасно Росія вийде з-під юрисдикції Європейського суду з прав людини в Страсбурзі, найважливішого інституту Ради Європи. Тоді громадяни Росії втратять можливість оскаржувати там рішення російських судів.

Джерело Newsweek в адміністрації президента заперечує: навіть повернувши смертну кару, Росія зуміє пояснити європейським лідерам, що це вимушений захід, і розриву з Радою Європи не буде. У Страсбурзі вважають інакше.

Один із заступників голови ПАРЄ нагадує, що 13 років тому ніхто не змушував Росію обіцяти, що вона скасує смертну кару: "Якщо зараз вона передумає, це буде означати, що тієї Росії, яка в 90-і вступала до Ради Європи, більше немає", повідомляє Газета.UA.

Обговорити на форумі