друкувати


Остарбайтери: "Тріщина через усе життя"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-08 03:00:03
Під час Другої світової війни мільйони жителів України примусово вивезли до Німеччини, де вони працювали у нелегких умовах. Серед них чимало жінок-остарбайтерів долі, яких були скалічені назавжди.

Сьогодні в Івано-Франківському краєзнавчому музеї відкрито виставку "Тріщина через усе життя", присвячена даній тематиці. Експозиція — перший спільний проект Міжнародного благодійного фонду "Україна 3000" та Крайового об’єднання Райнланд. Останнє до відкриття виставки в обласному центрі Прикарпаття привернуло увагу до цієї теми у німецькому містечку Кельн. Де за даними Крайового об’єднання Райнланд там працювало чимало українських підневільників. У рамках проекту випущений компакт-диск із записами свідчень колишніх остарбайтерів.

Виставка є підсумком українсько-німецького проекту, під час якого було встановлено зв’язок з колишніми примусовими робітницями. Їхні прізвища були отримані з книги Крайової жіночої лікарні міста Вупперталя, яка в ті часи належала до Провінційного об’єднання Рейнської провінції.

В Івано-Франківському краєзнавчому музеї представлено двадцять плакатів, які ведуть відвідувача музею життєвими шляхами десяти жінок. Життя кожної з них позначено роками примусової праці у Німеччині та вільного життя в Україні.

Виставка працюватиме до 28 вересня.

Автор: Дарка ДОРОШ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі