друкувати


Пластове Джемборі

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-08 11:36:54
Біля мальовничого села Нирків на Тернопільщині відбулося друге Всеукраїнське пластова джемборі, присвячене 20-річчю відродження пласту в Україні. Комендантом акції була Наталія Оленчин.

З’їхались майже тисяча пластунів з України, Польщі, Алжиру та Грузії. Після розтаборування відбулось урочисте відкриття Джемборі. Було приємно зустріти друзів, з якими ми познайомились на попередніх пластових акціях. Закінчився день ватрою, на якій проводились різноманітні конкурси, презентації крайових таборів. Усі співали пластові пісні.

Після вставання, руханки, вмивання та сніданку відбувся показовий виступ спецпідрозділів міліції. Правоохоронці продемонстрували нам застосування різних зразків зброї на практиці. Після обіду вільний час провели біля руїн Червоногородського замку. Це єдина історична споруда, яка залишилась від могутньої, найстаршої столиці подільського краю. Увечері в Інтернет-кафе можна було перевірити свою пошту та випити гарячого чаю.

Наступний день був не менш насиченим, ніж попередній. Зранку працівники МНС продемонстрували своє вміння вогнеборців. Вони гасили підпалений "Ferrari-Запорожець". Видовище було вражаючим. Після обіду ми купилися на водоспаді і прибирали територію довкола нього. Враження від водоспаду незабутнє: вода, до того ж холодна, падає з висоти 15 метрів, під її потоком довго встояти важко. Згодом на вечірці просто неба ми танцювали запальних танців і співали пісень.

Заключного дня після традиційних вранішніх процедур відбулось урочисте закриття Джемборі. На церемонії закриття іменували 49-го гетьманського скоба за майже вікову історію організації.

P.S. Достеменно етимологія слова "Джемборі" (Jamborre), яке вживається в американській англійській мові з 1868 року, невідома. Улюбленою теорією у скаутському русі є те, що це поняття походить з індіанської мови і означає "мирна зустріч всіх народів", хоча наукового підтвердження цій теорії немає. У нормальному англійському слововживанні "Jamborre" означає свято або гулянку. Вперше міжнародне скаутське Джемборі відбулось 1920 року в Великій Британії під керівництвом засновника скаутського руху Роберта Бейдена-Пауела. З того часу світові Джемборрі проводяться постійно кожні чотири роки — останнє Джемборі 2007 року з нагоди 100-річчя скаутського руху відбулося у Великій Британії — країні, де був заснований скаутський рух. Наступне відбудеться в 2001 році в Швеції. Окрім світових Джемборі часто проводяться менші за масштабами. Наприклад, Джемборі окремих регіонів (Центральноєвропейське Джемборі, Євразійське Джемборі, Тихоокеанське Джемборі) чи національні Джамборі.

На Джемборі були учні Печеніжинської ЗОШ І-ІІІ ст., друзі гуртка "Орли"

Автор: Роман МИКИТЮК, Віталій ДМИТЕРКО, Микола СМЕТАНЮК Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі