друкувати


Україна: Валютне кредитування заборонять

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-07 05:01:19
Для зниження тиску на курс гривні Нацбанк вирішив повністю заборонити в Україні валютне кредитування, як для населення, так і для підприємств. Цю перспективу у п’ятницю на закритій нараді банкіри обговорили з керівництвом НБУ.

"Як перехідний варіант, напевно, залишимо якісь види валютного кредитування. Але вирішили, що якщо скасовувати, то скасовувати все", - підтвердило високопоставлене джерело в НБУ.

Дату заборони він називати не став, наголосивши, що це питання знаходиться у веденні виконавчого директора з валютного регулювання Анатолія Балюка. "Напевно, скоро", - додав чиновник НБУ.

До повної заборони валютних позик банкіри претензій не мають. За словами банкірів, великі міжнародні компанії, що працюють в Україні, навіть зацікавлені в гривневих кредитах.

Нагадаємо, Нацбанк став боротися з валютним кредитуванням одразу після початку кризи, яка призвела до девальвації гривні на 60%. У жовтні 2008 року НБУ прийняв постанову №319, яка дозволила банкам видавати кредити у валюті тільки резидентам, що мають валютну виручку. Вже в грудні НБУ ввів у дію нові норми резервування, які зробили невигідним кредитування населення у валюті: ставка резервування при видачі кредиту склала 50% його суми, а при простроченні на один день - 100%.

У червні поточного року Верховна рада прийняла закон, підтверджуючий заборону на кредитування в іноземній валюті. Позики у валюті дозволили брати фізичним особам в безготівковій формі тільки для оплати лікування і навчання за кордоном. Компанії для отримання кредиту повинні були мати валютну виручку, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі