друкувати


Нацбанк зізнався, що не може зупинити падіння гривні

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-07 04:40:08
Зниження курсу гривні відносно долара можуть зупинити тільки спільні зусилля різних гілок влади в Україні, вважає директор департаменту зовнішньоекономічних зв'язків Національного банку Сергій Круглик. Представники НБУ впевнені, що без спільної діяльності усіх гілок влади падіння української валюти та подорожчання долара не будуть зупинені.

"Як заявляють експерти - українські, міжнародні та, зокрема, глава місії Міжнародного валютного фонду Джейла Пазарбазіолу, гривна слабшає через політичну невизначеність і нечітку урядову економічну політику", - заявив представник НБУ.

"Лише спільні дії всіх державних установ та інститутів із чіткою економічною стратегією та відповідною інвестиційною політикою можуть зупинити подальше падіння", - також спрогнозував він.

Круглик особливо наголосив на тому, що самотужки Нацбанк падіння української валюти не зупинить. "Рівень довіри українців до гривні на сьогодні такий саме, як і рівень довіри українців до влади. Тобто, політична нестабільність і дезорієнтація населення провокують, у тому числі, й падіння гривни. Тому лише чіткі орієнтири з боку уряду із привабливості проектів, у які населення може інвестувати, можуть якимсь чином виправити ситуацію", - додав він.

При цьому Круглик констатував, що підвищений попит на валюту формується населенням в результаті прагнення зберегти свої заощадження в умовах невизначеності.

"Якщо говорити про економічні причини, то при розподілі відповідальності за падіння гривні найменший відсоток відносився б до Нацбанку. Левова частка падіння полягає в нечіткій економічній політиці, а також у політичній нестабільності в країні. Абсолютно всі інститути влади разом із населенням відповідальні за стрімку девальвацію національної грошової одиниці", - підкреслив експерт.

Круглик також повідомив, що НБУ розробляє нові інструменти для зменшення залежності економіки та населення від курсових коливань. Планується введення заборони на валютне кредитування фізичних осіб і приватних підприємців, які не мають валютної виручки.

Крім того, передбачається введення виплат по валютних кредитах у національній валюті за обопільною домовленістю між банками та клієнтами. "Надалі валютні кредити, сподіваюся, будуть заборонені", - відзначив Круглик.

Також, за його словами, НБУ продовжить практику проведення спеціальних аукціонів, на яких фізичні особи-позичальники зможуть купувати валюту за пільговим курсом.

Нагадаємо, напередодні президент Віктор Ющенко звинуватив у падінні гривні уряд Юлії Тимошенко. На переконання глави держави, Кабмін несе пряму відповідальність за стабільність національної валюти, і нічого не робить для поліпшення стану гривні.

У відповідь лідер фракції НУ-НС у Верховній раді Микола Мартиненко поклав відповідальність за падіння гривні на Ющенка.

За словами Мартиненка, Ющенко підмінив собою голову НБУ Володимира Стельмаха та обвалює національну валюту, щоб отримати "мільярдні кошти, які будуть спрямовані на кошторис виборчої кампанії президента", повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі