друкувати


Івано-Франківськ: Відзначено ювілей дивізії "Галичина"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-07 02:56:52
В неділю, 6 вересня, в Івано-Франківську урочисто відзначили 65-у річницю боїв під Бродами дивізії СС "Галичина". Урочистості та театралізований концерт "Вони воювали за незалежну Україну" пройшов в обласній філармонії.

Під час заходу виступили оратори, які розповіли про умови створення дивізії "Галичина" у 1943 році, в яку добровільно записалося понад 80 тисяч українців, та про причини поразки дивізії під Бродами від радянських військ.

За словами промовців, після поразки дивізійники поповнювали лави Української повстанської армії.

Хор "Черемош" виконав марш дивізії "Галичина". Потім із доповіддю про історичний шлях дивізії виступив голова Івано-Франківської станиці колишніх вояків Української дивізії української національної армії "Галичина" Володимир Малкош.

Він висловив жаль, що "радянська пропаганда створила образ ворога і зрадників дивізійників".

"І ця несправедливість збереглася і в незалежній Україні. Адже й досі владні мужі не спромоглися визнати нас борцями за Україну", - заявив він.

Дивізія "Галичина", яка приєдналася до військ німецьких загарбників під Бродами на початку липня 1944 року, була сформована роком раніше з українців-галичан. Дивізія пройшла вишкільний курс в Ногаймері.

Коли радянські війська витісняли німців з України, "Галичина" разом з вісьмома німецькими дивізіями потрапила в оточення, так званий "Бродівський котел". В результаті кровопролитних боїв вирватися вдалося лише одній четвертій частині її складу, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі