друкувати


У Коломиї гостювала "Піраміда"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-05 02:10:15
Учора в Коломиї на запрошення редакції газети "Вільний голос" гостював генеральний директор львівської літературної агенції "Піраміда", кандидат історичних наук Василь Гутковський.

За круглим столом у редакції зібрались усі, кому не байдужа доля книговидання, книгорозповсюдження і взагалі – доля української книжки. Заступник голови Коломийської райдержадміністрації Мирослав Мацьків, директор Снятинського видавництва Володимир Карий, голова Коломийської "Просвіти" Василь Глаголюк, доцент Коломийського інституту Прикарпатського університету, член Національних спілок письменників і журналістів Микола Васильчук обговорили ситуацію з українською книжкою загалом, звернули увагу на зменшення кількості читаючого населення, особливо молоді.

Про велику кількість державних документів, які стосуються підтримки української книги, розповів Мирослав Мацьків. На жаль, більшість із них не мають добре відпрацьованого механізму виконання. Тут не обійтися без тісної співпраці з книгорозповсюджувачами. Але, на жаль, торгувати книгами і торгувати, скажімо, спиртним чи мобілками, - це зовсім різні речі. І, відповідно, комерційний зиск навіть не варто порівнювати. Цій проблемі надається багато уваги, але без налагодження чіткої системи доступу української книги до читача цю проблему вирішити неможливо. Для цього мало двох-трьох книжкових крамниць у місті, необхідно відновити книжкові відділи у всіх населених пунктах району. Тут своє вагоме слово мають сказати і споживчі товариства, і осередки "Просвіти" у селах, і органи місцевого самоврядування.

Про видавництво "Піраміда", про роботу зі споживачем і творчий підхід до справи книговидання і книгорозповсюдження розповів Василь Гутковський. Гість зі Львова продемонстрував колекцію книг, які користуються попитом у читачів. Це книги відомих авторів Марії Матіос, Юрія Винничука, інших. Пан Гутковський наголосив на тому, що його агенція займається найтяжчим сегментом видавничої справи – художньою літературою. А це не наукова, не навчальна книжка, яку обов’язково куплять. Художню книжку куплять тільки тоді, коли вона потрібна споживачеві, який стежить за літературними новинками, який просто любить читати. Отож, тут на перший план виходить проблема пропаганди читання як ознаки культурної, сучасної людини. В цьому напрямку "Піраміда" має дуже багато напрацювань: рекламні ролики, біг-борди по місту, радіо-сюжети на тему читання, яке вивищує людину, і ще багато цікавих знахідок. В агенції діє спеціальний відділ збуту, відділ реклами, які займаються суто пропагандою читання і книги загалом, одночасно пропонуючи різні варіанти співпраці. Отож є сподівання, що ця зустріч у Коломиї не буде останньою, що "Піраміда" стане надійним партнером коломийського читача…



Автор: Магда НИКОЛИШИН, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі