друкувати


У Богородчанах шукають древню людину

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-04 02:12:26
Більше 100 років тому в селі Старуня Богородчанського району Івано-Франківської області під час видобутку озокериту у шахті знайшли залишки мамонта та волохатого носорога.

Сьогодні дослідженням старих розкопок продовжує займається академік Національно-технічного університету нафти й газу Олег Адаменко.

Тепер на цих землях сподівається знайти людину доби кроманьйону. Прете, поки це тільки наукове припущення. Мамонт і носоріг, яких відкопали 1907-го, добре збереглися, бо застрягли у місці, куди не потрапляє кисень. Знайдений мамонт зберігається у Краківському музеї, що у Польщі. Зі шлунків виявлених тварин учені дослідили неперетравлену їжу та відновили палеографічну ситуацію території.

"Понад десять тисяч років тому на території сучасних Карпат росли карликові берізки, трав’янисті рослини. Цю флору назвали тундростеп. Зараз такої кліматичної зони немає. Холодний клімат і водночас багато трави, - пояснює академік Адаменко. - Льодовики з нинішнього Прикарпаття відступили на північ, і мамонти вимерли. Тривалий період часу Львівська, Івано-Франківська та Чернівецька області були під зледенінням".

Знайти древню людину справді можливо. Навколо населеного пункту розташовані 12 пізньопалеолітичних і мезолітичних стійбищ, кажуть науковці. Тим паче у скелеті однієї з тварин виявили залишок списа. Як не прикро, але для проведення ґрунтовних наукових та археологічних досліджень немає коштів.

Автор: Дарка ДОРОШ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі