друкувати


На батьківщині Князя роси

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-04 12:53:28
У день народження поета Тараса Мельничука всі шанувальники його талановитої поезії зібралися в с. Уторопах на садибі, яка потопала в зелені. В цьому тихому куточку мальовничої Гуцульщини і народився знаменитий поет в селянській небагатій сім’ї 20 серпня 1938 року.

Його батько був добрий майстер, а мати займалася хатнім господарством. Змалку босий Тарас пас худобу на горі Діл та грав на теленці-сопілці, так і жив у краю, оповитому легендами, міфом про казкового Чубайстра, лісових красунь-нявок, всемогутніх мольфарів. Все це глибоко западало в душу і вилилось пізніше в запальні поетичні рядки.

Поклонитися своєму побратимові по перу приїхав громадський діяч, письменник, колишній політв’язень Дмитро Гриньків, який разом з Тарасом Мельничуком перебував на каторзі в с. Кучино Пермської області на Уралі в таборі ВС-389/36. Вони разом працювали на електромеханічному заводі. Він, колишній лауреат премії ім. Тараса Мельничука, виступив з пропозицією, щоб ця літературна премія була всеукраїнською.

Виступили коломиянин Роман Саґан, директор Народного дому села Стопчатів Оксана Морикіт, редактор Вижницького журналу "Німчич" Манолій Попадюк.

На закінчення урочистостей всі заспівали "Червону калину".

Автор: Артем ЖМУТ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі