друкувати


Івано-Франківськ: Школярі дізналися, що у світі є багато професій

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-04 11:06:19
Розібратися з розмаїттям доступних спеціальностей та визначити, які ж з них на сьогодні затребувані в Україні, а особливо на Прикарпатті, школярам допоміг інноваційний проект, розроблений Державним центром зайнятості Міністерства праці та соціальної політики України, програмно-апаратний комплекс "Профорієнтаційний термінал" для молоді, повідомляє прес-служба обласного центру зайнятості.

Аналогів цьому пристрою ще немає в світі. Україна виступила піонером, запропонувавши такий проект, головна мета якого – наблизити випускника школи до вітчизняних виробничих реалій, аби обраний ним фах згодом не виявився безперспективним та непотрібним. З цих міркувань було обрано і девіз профорієнтаційного терміналу: "Живи і працюй в Україні!", а однією з його основних ідей є пропагування робітничих професій.

Поки що Державний центр зайнятості надав 15 електронних пристроїв школярам Івано-Франківська. Незабаром для учнівської молоді краю буде встановлено ще 20 профорієнтаційних терміналів.

Чи допоміг їм профорієнтаційний термінал визначитись з обранням майбутньої професії та шляхами здобуття професійно-технічної або вищої освіти цьогоріч?

Саме з цією метою було проведено соціологічне опитування, спрямоване на виявлення рівня обізнаності користувачів терміналу у світі професій. В ньому добровільно взяли участь 1916 респондентів.

Опитування учнів свідчить про те, що в результаті користування профорієнтаційним терміналом підвищився рівень їх поінформованості у світі професій. Практично кожен другий учень скористався інформацією профорієнтаційного терміналу для того, щоб дізнатися більше про свої професійні нахили.

Майже 90% учнів, батьків та вчителів, які виявили бажання взяти участь у соціологічному опитуванні, вважають, що знання та навички, отримані під час користування профорієнтаційним терміналом, безперечно, знадобляться їм та їхнім дітям.

Вчителі вважають, що термінал буде сприяти їх професійному зростанню і є хорошим методичним посібником у напрямку проведення профорієнтаційної роботи з учнівською молоддю, а батьки відзначили можливість грамотно допомогти своїм дітям знайти оптимальний професійний шлях у житті, а також вдосконалити і власну професійну кар’єру або знайти себе у новій діяльності.

Ще одна перевага інноваційного проекту сподобалась школярам: інформація не є статичною, як у довіднику чи посібнику, а оновлюється, що дозволяє оперативно дізнатися про будь-які зміни в умовах вступу, нові професії, нові вакансії підприємств.

Найбільше учнів зацікавили інформаційні блоки "Абетка професій", "Служба зайнятості для тебе", а особливою популярністю у вчорашніх випускників користувалася рубрика "Де отримати професію", за допомогою якої могли подивитися перелік навчальних закладів України, факультети та спеціальності, що вони пропонують, дізнатися про вступні випробування, умови зарахування. Всі відмічали позитивні моменти: не треба їздити по навчальних закладах, допитуватися, чекати. Прийшов, подивився - і зробив свій вибір!

При визначенні найважливіших критеріїв правильного вибору професії випускники одноголосно стверджують: це професія, яка відповідає їх особистісним якостям та нахилам і неодмінно подобається. У питанні, хто найбільше впливає на вибір професії, всі три групи респондентів надали перевагу власному вибору дитини, на другому місці – батьки, третє та четверте місця в рейтингу займають засоби масової інформації та вчителі, п’яте – профорієнтаційний термінал, шосте – друзі та знайомі. Основні джерела отримання інформації щодо вибору професії випускником - це батьки, мережа Інтернет, засоби масової інформації, знайомі, друзі, профорієнтаційний термінал, вчителі, спеціалісти центру зайнятості та профорієнтаційні заходи центру зайнятості.

52% школярів зізнаються, що зверталися за послугами, пов’язаними із вибором професії, до спеціалістів державної служби зайнятості, а мета звернення найчастіше - це отримання допомоги у виборі професії або ж участь у профорієнтаційному заході. Найбільшою популярністю у школярів користувалися інформаційні блоки "Абетка професій", "Служба зайнятості для тебе", "Де отримати професію".

Четвірка найважливіших критеріїв, яким учнівська молодь надає перевагу, роблячи професійний вибір: професія повинна відповідати особистим здібностям та хисту, бути безпечною для здоров’я, з високим рівнем заробітної плати і гарантувати найвищі перспективи працевлаштування.

Відповідь на запитання: з якою метою ви вирішили скористатися інформацією профорієнтаційного терміналу, була у більшості такою: щоб дізнатися про власні професійні нахили та отримати знання і навички щодо працевлаштування, визначитися з професійним вибором.

Даючи оцінку ефективності профорієнтаційного терміналу, користувачі у анкеті відмітили: знання та навички, отримані під час користування профорієнтаційним терміналом, знадобляться у майбутньому, інформація, отримана за допомогою електронного пристрою, виявилася новою та цікавою, більшість прочитаного та побаченого з матеріалів, було пізнавальним та корисним.

Автор: Ольга ЦЕКЛІНСЬКА
Обговорити на форумі