друкувати


Нова сторінка військово-спортивного ліцею

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-04 10:40:04
Її розгорнули 325 юнаків 14—18-річного віку, які з’їхалися з 14 областей України, щоби продовжити навчання у Прикарпатському військово-спортивному ліцеї-інтернаті, котрий перебазувався з Богородчан до Надвірни. У понеділок із цієї нагоди відбулася церемонія урочистого відкриття на новому місці.

Освітній заклад нового типу почав функціонувати 13 років тому і за цей час випустив зі своїх стін близько тисячі курсантів, більшість з яких продовжили навчання у вищих навчальних закладах, переважно військового та правничого спрямування, і сьогодні вже служать або працюють у відповідних структурах.

Розповідає педагог-організатор ліцею Віра Бойко: Ми плекаємо патріотів, чесних українців, які б не піддавалися корупції і були опорою нації. Юнаки охоче вивчають військову справу, проходять вишкіл бійця, опановують політику, відшліфовують ази християнської моралі, українознавства, етики, спілкування з людьми. За результатами випускних екзаменів курсантам видаємо документи про освіту з рекомендаціями для продовження навчання у ВНЗ. Там вони стають офіцерами і поповнюють армію або силові підрозділи нашої держави. Відгуки про наших колишніх вихованців — щонайкращі...

В інтерв’ю для журналістів директор ліцею підполковник Микола Мартинюк розповів про перспективи закладу на новому місці. Потрібні будуть ще кошти для облаштування другого навчального корпусу, медичної частини, стадіону, вирішення житлових проблем викладачів ліцею, котрим незручно доїжджати з Богородчан (90 відсотків теперішнього складу педколективу проживає в цьому селищі). Ліцей сподівається на фінансову підтримку як з обласного, так і Державного бюджетів. З розширенням матеріальної бази стане можливим здійснити заповітну мрію одного з ініціаторів створення ліцею — Ореста Дичковського: щоб юнаки ставали курсантами після п’ятого класу (наразі — після сьомого), що дозволить готувати офіцерські кадри для "надійної української армії та надійних українських силових структур".

Автор: Мирослав КІНДРАЧУК
Джерело: Галичина
Обговорити на форумі