друкувати


Вчені: Рівень смертності під час кризи знижується

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-03 03:52:01
Всупереч розхожій думці про те, що стреси, пов'язані з рецесією, погано позначаються на здоров'ї, дослідження в країнах з розвиненою економікою показали, що за часів кризи, навпаки, фіксується зниження рівня смертності.

Це частково пов'язано із скороченням рівня дорожньо-транспортних випадків з фатальним результатом. Адже через зростаюче безробіття менше людей добираються на роботу на транспорті і намагаються економити на бензині.

У огляді подібних досліджень, виданих в Canadian Medical Association Journal, Стефан Безручка з Університету Вашингтонської школи охорони здоров'я передбачив, що зниження рівня смертності можна пояснити і скороченням числа курців, а також відмовою від надмірного вживання алкоголю і переїдання під час економічної кризи.

"Розхожа ідея про те, що важка робота ще ніколи не вбивала, виявляється неправильною, - пояснює Безручка в інтерв'ю журналу Time. - Одна з особливостей економіки, що швидко розвивається, полягає в тому, що люди за часів економічного підйому намагаються заробити якомога більше, працюють багато, при цьому частенько в декількох місцях. А тим часом саме проведений час з друзями і сім'єю добре позначається на вашому здоров'ї".

Тим часом декілька економістів вже піддали критиці висновки Безручки. Ще одне дослідження, видане недавно, протирічить висновкам Безручки, який передбачає, що спад в кращому разі нейтральний в своїй дії на смертність. У липні в журналі Lancet команда американських і британських дослідників обнародувала дані дослідження, згідно з яким зменшення кількості смертей на дорогах під час економічного спаду в Європі в 1970-2007 роках нівелювалося збільшенням кількості самогубств і вбивств.

У дослідженні Lancet говориться, що інвестиції в соціальні програми, направлені на підтримку безробітних, скорочують кількість самогубств.

Безручка говорить, що вивчення зв'язку між економічним спадом і рівнем смертності - це частина "широкого діапазону досліджень розвинених країн, які показали, що велике національне багатство не призводить до поліпшення благополуччя суспільства", повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі