друкувати


3 вересня: Слід крізь час

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-03 03:32:52
Кожен день є важливим і неповторним, він залишає свій відбиток в історії. Саме 3 вересня видалося надзвичайно плідним на події. 1864 року Альфред Нобель винайшов динаміт, зірвавши свою лабораторію, а 1914 року американка Мері Фелпс Джекобс винайшла бюстгальтер.

Цього дня 1189 року Річард Левине Серце коронувався на англійський престол як Річард I. З ним пов’язано багато легенд та переказів.

1609 — англійський мореплавець Генріх Гудзон відкрив гавань, навколо якої згодом виник Нью-Йорк, який на сьогоднішній день є одним з найбільших мегаполісів світу. А 1783 року завершилася американська війна за незалежність, яка тривала 8 років (цього дня в Парижі було підписано договір між Великою Британією, її 13 колишніми колоніями, Іспанією та Францією - Британія визнала незалежність США).

1838 — в Києві відкрили Інститут шляхетних дівчат.

1886 рік став пам’ятним для вього світу завдяки початку роботи у Женеві I конгресу I Інтернаціоналу (Міжнародного Союзу Робітників). У ньому взяли участь 60 делегатів від 25 робітничих організацій Великої Британії, Франції, Швейцарії та Німеччини. Конгрес прийняв резолюції про запровадження 8-годинного робочого дня, обмеження праці дітей і підлітків, охорону праці жінок, створення професійних спілок робітників.

В 1912 року в Англії почав роботу перший у світі консервний завод, відкривши еру напівфабрикатів.

Друга світова війна розпочалася 1939 року в перший день осені, а 3 вересня об 11.15, через 15 хвилин після закінчення терміну британського ультиматуму щодо виводу німецьких військ з Польщі, прем'єр-міністр Невіл Чемберлен оголосив, що Британія вступає у війну з Німеччиною. Її підтримали Австралія, Нова Зеландія та Індія. О 15.00 війну Німеччині оголосила й Франція. Кожен день під час війни був наповнений подіями. 3 вересня 1943 року британські війська під проводом маршала Монтґомері висадились на півдні Італії. Цього ж дня італійський уряд на секретних переговорах погодився на капітуляцію. 1944 — американські та британські війська визволили від нацистів столицю Бельгії Брюссель.

1950 — перегонами на трасі в Монці (Італія) завершився перший чемпіонат світу "Формула-1" - найпопулярніший, найдорожчий та високотехнологічний вид автогонок. Вважається, що це вершина автомобільних перегонів.

1953 — Микиту Сергійовича Хрущова обрано першим секретарем ЦК КПРС.

1959 — японська корпорація "Соні" почала випуск транзисторних радіоприймачів.

1971 — СРСР, Велика Британія, США і Франція підписали чотирьохсторонню угоду про статус Західного Берліна: три західні держави зберігали в ньому свої війська, було наголошено, що Західний Берлін не є частиною ФРН, а Радянський Союз зобов'язувався полегшити переміщення вантажів і людей між ФРН і Західним Берліном.

1973 — у Києві відкрито пам'ятник Лесі Українці.

1993 — У Масандрі (Крим) президенти Росії та України Борис Єльцин і Леонід Кравчук підписали протокол про урегулюванню конфлікту навколо Чорноморського флоту.

2005 — Збірна України з футболу вперше в своїй історії здобула право виступити на Кубку Світу.

Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі