друкувати


Адвокати захищають ВІЛ-інфікованих

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-03 12:08:48
Кожен громадянин має право на отримання першої медичної допомоги не залежно від статусу. Медичне право – відносно нова галузь в юриспруденції, тому ще далека від досконалості в Україні.

Адвокати наголошують, що з кожним роком їм все частіше доводиться стикатись з справами, де розглядається халатність медиків. Українці стали частіше зверстатись по правову допомогу. Не виянток ВІЛ-позитвні люди, які хочуть захистити своє право на отримання медичної допомоги.

Сьогодні зростає кількість дітей народжених від ВІЛ-позитивних матерів. Батьки часто відмовляються від таких дітей, ними змушена опікуватись держава. Як висловився менеджер з захисту прав ЛЖВ в МБФ «Альянс" Павло Скал, це – не суто юридичні проблеми, а й етичні й моральні.

Микола Шуліка координатор коаліційного проекту ЛБФ «Крок у майбутнє" зазначив, що на базі чотирьох ресурсних центрах в Україні існують спеціальні програми з захисту прав ЛЖВ (людей що живуть з ВІЛ). Варто сказати, що й Івано-Франківщина завдяки праці професіоналів ввійшла до цієї четвірки

"Все більше звернень від громадян щодо неефективно наданої медичної допомоги, не можемо розгялнути усі скарги, – говорить пан Павло. – Ми відчуваємо брак молодих фахівців у правовій галузі".

Порушення прав людини в Україні підживлює інформація розпалення епідемії ВІЛ/СНІДу. Попри те, що наша держава має найкраще законодавство з захисту прав людей, що живуть з ВІЛ на пострадянському просторі. Елементарні права цих людей не дотримуються. Неправомірні дії правоохоронних органів, відмова у наданні першої медичної допомоги, відмова у лікуванні, незаконне розголошення ВІЛ-статусу.

Більш всього скарг стосуються таких галузей медицини як: хірургія, стоматологія та гінекологія. Поширеними є випадки ненадання невідкладної медичної допомоги, що призводять до тяжких наслідків.

Порушення в галузі медицини стосуються як дорослих, так і дітей. Ускладнює становище хворих на ВІЛ-інфекцію та СНІД відсутність у більшості областей України спеціалізованих лікарень для дорослих та дітей, недостатність лікарських препаратів та лікарів, які спеціалізуються на цій проблемі.

Автор: Дарка ДОРОШ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі