друкувати


Слався Богородице Розарію!

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-03 11:44:57
У Чорткові на Тернопільщині відбулась коронація чудотворної ікони Матері Божої Святого Розарію. Як повідомляє Католицький медіа-центр, у 2002 році корону освятив Папа Іван Павло ІІ. Вклав ікону Митрополит Львівської архидієцезії Римо-Католицької Церкви в Україні архиєпископ Мечислав Мокшицький. Після Святкової Літургії відбулась урочиста хода з іконою вулицями Чорткова та відвідини храмів міста.

Церковники розповідають, що ікона Матері Божої св. Розарію колись була розташована в головному вівтарі храму св. Станіслава в Чорткові. Правдоподібно, що історія чудотворної ікони почалася в Островні під Вітебськом (кінець XV ст.), де вона була знана як Островецька. У 1654 році під час експансії росіян на білоруські землі домініканці таємно вивезли ікону до Львова і помістили у храмі св. Марії Магдалини. Там протягом десяти років ікона прославилася 86-ма дивами. Польський король Ян Казимир під час військового походу на Москву (1663) подарував святу реліквію домініканцям із Чорткова. Раніше на іконі був напис латинськими літерами: "Ян Казимир, Король Польщі, був у Чорткові з чудотворною іконою з Островні".

У Чорткові чудотворна ікона Матері Божої Святого Розарію була у великій пошані 300 років. Її прикрашали срібні корони, шати і коштовності. Ікона закривалася рухомою заслоною, розписаною масляними фарбами. У 1945 році святу реліквію було перевезено до Кракова, де її піддали консервації, а у вересні 1983 року вона була виставлена в каплиці Котовських храму св. Яцка у Варшаві. Там щороку в першу неділю вересня зустрічаються паломники, колишні мешканці Чорткова й околиць, привітати свою Мадонну. Образ Матері Божої, що нині знаходиться в Чорткові – копія цього образу , повідомляє РІСУ.

Обговорити на форумі