друкувати


2 вересня: Цей день в історії

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-02 03:25:18
61 рік тому закінчилася Друга світова війна. В'єтнам святкує День проголошення Демократичної республіки, Росія День російської гвардії. Цей день в історії України: У 1792 році розпочато будівництво Одеси. В 1889 році відкритий морський порт в Маріуполі. У 1913 в Києві почалася Перша Всеросійська спортивна олімпіада. А в 1996 в Україні введена нова валюта – гривня.

Цього дня завершилася наймасштабніша війна з часів існування людства. 2 вересня 1945 р. на лінкорі "Міссурі" в Токійській затоці відбулася церемонія підписання Акту про беззастережну капітуляцію Японії. Генерал Макартур першим підписав акт від імені союзних держав і США, потім поставили свої підписи представники Радянського Союзу, Великобританії, Китаю, Австралії, Канади, Франції, Голландії і Нової Зеландії. Ця подія ознаменувала завершення війни.

У другій світовій війні брала участь 61 держава з населенням 1,7 млрд. людей (В першій світовій відповідно 36 і 1). В армію було призвано 110 млн. людей, на 40 млн. більше, ніж в 1914-1918 рр. У другій світовій війні загинуло 50 млн. людей, в 5 разів більше, ніж у першій. З держав - учасниць війни головний тягар ніс Радянський Союз. Довжина радянсько-німецького фронту становила від 3 до 6 тис. км, фронтів у Північній Африці і Італії - 300-350 км, Західного фронту - 800 км. На радянсько-німецькому фронті діяло від 190 до 270 дивізій супротивника, в Північній Африці - від 9 до 206 в Італії - від 7 до 26. Радянські війська знищили, взяли в полон і розгромили понад 600 дивізій фашистської Німеччини і її союзників. США і Англія завдали поразки 176 німецько-фашистським дивізіям. СРСР втратив убитими менше 14 млн., Англії і США - по декілька сотень тисяч. Матеріальний збиток СРСР від війни становив понад 2,5 трил. рублів у довоєнних цінах.

Православні: Віктор, Іван, Максим, Никон, Тимофій, Федір.

Католицькі: Вільгельм, Степан.

Цього дня:

490 р. до н.е. Грецький воїн Фітіпід пробіг від міста Марафон до Афін, приніс звістку про перемогу греків над персами - "Тріумфуйте! Ми перемогли" і помер. Коли в 1896 році в Афінах проходили перші сучасні Олімпійські ігри, на його честь був влаштований забіг між Марафоном і Афінами. З тим пір марафон став класичною дистанцією, і змагання з марафонського бігу стали одним з найпопулярніших видів легкої атлетики.

1642 Англійський революційний парламент заборонив театри.

1752 Великобританія і її колонії прожили останній день за юліанським календарем. Наступного дня набув чинності григоріанський календар.

1792 Початок будівництва Одеси. За однією з легенд перший мер міста, Герцог Де Рішельє, котрий віддано служив Росії, але виріс у Франції, вирішив побудувати нове місто, яке б було красивішим за Париж. З перших днів існування Одеса обіцяла бути такою ж красивою, як і Північна Пальміра - Санкт-Петербург і тому місто на Чорному морі було відоме, як Південна Пальміра.

1834 Семюель Кольт запатентував револьвер.

1878 У Петербурзі відкрилися Вищі Бестужівські курси – перший в Росії жіночий університет. .

1971 Об'єднана Арабська Республіка повернула собі історичну назву Єгипет.

1990 Проголошено створення Придністровської республіки, що підпорядковується напряму Москві.

1991 Придністров'я оголосило повну незалежність від Молдови.

1991 США визнали незалежність балтійських республік - Латвії, Литви і Естонії.

2 вересня народилися:

1749 Олександр Миколайович Радищев (1749 (20 по ст. ст.) - 24.9.1802, наклав на себе руки) письменник. ("Вольность", "Путешествие из Петербурга в Москву").

1926 Євгеній Павлович Леонов (1926-29.1.1994) актор. ( "Джентльмени удачи", "Полосатый рейс" і ін.)

1935 Валентин Йосипович Гафт (1935), актор театру і кіно ("Чародії", "Про бідного гусара замовите слово", "Гараж", "Здрастуйте, я ваша тітка", "Небеса обітовані"), автор епіграм на акторів. Ось такий збіг: в один день народилися виконавці ролей головних героїв фільму Ельдара Рязанова "Про бідного гусара замовите слово" і композитор, що написав музику до фільму, - Леонов, Гафт і Петров.

1939 Джуліано Джемма, італійський кіноактор ("Леопард", "Анжеліка - маркіза ангелів", "Анжеліка і король", "Пустеля Тартарі").

1944 Олександр Георгійович Філіпченко, актор театру і кіно, народний артист Росії, лауреат Державної премії, випускник Фізтеху 1967 року ("Бумбараш", "Балада про доблесного лицаря Айвенго", "Убити дракона", "Майстер і Маргарита").

1953 Олена Ігорівна Проклова, актриса театру і кіно ("Дзвонять, відкрийте двері", "Єдині", "Міміно", "Собака на сіні", "Ідеальний злочин").

1964 Кіану Риз, американський кіноактор ("Дракула", "Швидкість", "Маленький Будда", "Джоні Мнемоник", "Адвокат диявола", "Матриця"). Він народився в Бейруті. Його батько - наполовину китаєць, наполовину гаваєць - був геологом і залишив сім'ю, коли Кіану був зовсім юним. Наразі він відбуває термін у в'язниці. Його мати - англійка, дизайнер одягу для рок-зірок. Отчим Кіану – театральний діяч, кінорежисер, повідомляє forUm.

Обговорити на форумі