друкувати


США: Ще один процес депортації уродженця України

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-01 05:20:19
Міністерство юстиції США розпочало процес депортації жителя Мічигану, уродженця України, якого звинувачують у пособництві нацистам.

Як говориться в офіційному повідомленні, опублікованому на сайті міністерства, Джон (у минулому - Іван) Калимон (John Kalymon) служив у лавах Української допоміжної поліції - підрозділах, створених німецькою окупаційною владою під час Другої світової війни.

Згідно зі слідством, Калимон, якому зараз 88 років, був "поліцаєм" принаймні з травня 1942 року по березень 1944-го, і в цей період брав участь у стратах, особисто вбив як мінімум одного єврея. Крім того, за даними міністерства, Калимон брав участь в операціях із депортації євреїв до концентраційних таборів.

Раніше в ході судових слухань Калимон визнав, що залишив Західну Україну в 1944 році разом із відступаючою німецькою владою, а в США перебрався з Німеччини у травні 1949-го. Він приховував свою співпрацю з окупантами і в 1955 році благополучно отримав американське громадянство. У 2007-му, коли владі стало відомо про минуле Калимона, його громадянство анулювали.

Калимон, колишній автоінженер, стверджує, що в розстрілах не брав участі. "Я люблю цю країну, бо це моя країна, і я збираюся тут померти. Вони хочуть мене депортувати, старого чоловіка. Мене жодного разу не заарештовували, я плачу податки. Не знайти нікого чеснішого за мене", - цитує іммігранта Associated Press.

Перше слухання щодо питання про депортацію Калимона призначено на 13 жовтня.

Нагадаємо, у травні влада США депортувало до Німеччини ще одного уродженця України - Джона Дем'янюка, якого також звинувачують у пособництві німецьким окупантам і участі у стратах, повідомляє Новинар.

Обговорити на форумі