друкувати


Операція без болю

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-09-01 12:39:29
В Івано-Франківську впроваджують щадну хірургію, нещодавно в обласній клінічній лікарні придбали аденотом. За допомогою нього лікарі та хірурги під час операції контролюють всі дії на екрані приладу схожого на телевізор. Медики жартують, що тепер вони отримали нові очі.

Аденотом застосовують уже понад місяць. Найчастіше обладнання використовують при хірургічному втручанні на ЛОР органах, планують на сечових шляхах, при захворюванні нирок, шлунку. За словами головного лікаря медичного закладу Радислава Котурбаша, відтепер новітні методи лікування багатьох хвороб стали доступними для маленьких пацієнтів не тільки із міста, а й області. А головне, майже безболісними. Адже лікарі працюють з приладом і під час щоденного обстеження вуха, горла, носа.

Обладнання для закладу закуповували поетапно, загалом все обійшлось в 250 тисяч гривень. Поки з аденотомом працюють двоє фахових лікарів. Для цього вони проходили тижневе практичне навчання у Київському військовому госпіталі. Одною із перших була лікар ЛОР-відділення дитячої обласної клінічної лікарні Любов Пілецька. - Цей препарат дає нам очі, - розповідає вона. – Раніше у хворого аденоїди забирали таким чином, прив’язували до крісла, потім заходили всередину і на ощуп оперували. Дитина переносила шок, не давала перевірити забрав ти все, чи залишив ще нарости, які потребували видалення. Загальної картини, проведеного хірургічного втручання ми не бачили.

Як запевняють медики, при використанні аденотому операція видалення аденоїд значно спрощується. Триває вона близько 10 хвилин. А за добу маленького пацієнта можна виписувати з лікарні. Дитям під загальним наркозом теж успішно вирізають поліпи носової порожнини, різні нарости, кисти. Через природній отвір – рот, ніс лікарі з допомогою відеоапаратури контролюють видалення. За старим методом оперування у малечі могли залишатися аденоїдні нарости, також бували випадки пошкодження вічок слухових труб. У пацієнтів в результаті невдалого хірургічного втручання розвивались спайки та різко падав слух. Подібні способи лікування закордоном заборонені, в Україні ж поки так працює тисячі лікарів. Вони змушені опиратись тільки на власний досвід та інтуїцію. В Івано-Франківську так звана щадну медицину тільки починають розвивати.

Головний лікар каже, що прилад універсальний. Сьогодні одиниці вітчизняних медзакладів можуть дозволити собі придбати подібне обладнання. - Зараз ми здійснюємо операції тільки на ЛОР органах, хочемо докупити ще апаратуру, тоді зможемо оперувати сечовий міхур і нирки, такого в Україні ще ніде не роблять, - стверджує Ростислав Котурбаш. — Був випадок, коли у дворічної дитини, сильно боліло в боці. Кілька медиків ставили діагноз, ніхто не міг сказати, в чому причина. Взяли на відеообстеження, а у дитини був апендицит, просто він заховався за кістку і визначити його на око було не можливо.

Відрадно, що Івано-Франківське ЛОР-відділення має міжнародний сертифікат, яким також може похвалитись спеціалізована дитяча клініка Охматдит. Найголовніше кажуть лікарі, що відтепер крім хвороб, малеча позбудеться страху перед операціями, а процес одужання проходить значно швидше.

Автор: Дарка ДОРОШ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі