друкувати


Польща: До Дня незалежності України розгромлено пам’ятник УПА

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-28 04:18:07
Напередодні Дня незалежності України у Польщі невідомі зловмисники сплюндрували пам’ятник українським січовим стрільцям та воякам УПА поблизу Перемишля. Про це розповів депутат Львівської облради Остап Козак.

Невідомі вандали повалили надмогильний пам’ятник, спалили й розкидали вінки, розбили лампадки.

"Наші колеги з Об’єднання українців Польщі повідомили, що напередодні Дня Незалежності України, 23 серпня, вони разом із консулом України в Любліні прийшли на Пікулицький цвинтар біля Перемишля, щоб покласти вінки. Вони побачили, що пам’ятник січовим стрільцям і воїнам УПА сплюндрований. Вчинено акт вандалізму", - повідомив Козак.

Козак поінформував: "Повалений і перекинутий через огорожу надмогильний пам’ятник, спалені і розкидані вінки, розбиті лампадки".

Він зазначив: "Все зроблено, як було на цвинтарі на горі Хрещатій перед великодніми святами, у цьому ж Підкарпатському воєводстві. Все робиться до якихось свят. Це провокації, що створюють напруженість в українсько-польських відносинах".

За словами депутата Львівської облради, Об’єднання українців Польщі звернулося у поліцію, але особливої надії, що зловмисників знайдуть, немає. "За інцидент на горі Хрещатій нікого не покарали. І поки нікого за таке не покарають, не виключені нові акти вандалізму", - заявив Козак.

Козак планує на найближчій сесії Львівської обласної ради озвучити інформацію про акт вандалізму, прагнучи, щоб депутати облради дали оцінку події, і звернулися до польської влади з вимогою покарати зловмисників, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі