друкувати


Ревізія від прем’єра

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-27 04:54:28
Якісну дорогу з неякісними узбіччями побачила під час відкриття ділянки Грушвиця – Дубно на Рівненщині Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. Глава уряду відвідала цю ділянку автотраси Київ-Чоп, ознайомилася зі станом будови другої черги Рівненського обласного онкодиспансеру та відповіла на болючі запитання місцевих мешканців. Виправляти недоліки прем’єр доручила негайно.

Автоінтеграція в Євросоюз – так називає процес будівництва якісних доріг Юлія Тимошенко. Капітальний ремонт щойно відкритої ділянки дороги "потягнув" майже 51 мільйон євро з Європейського банку реконструкції і розвитку та Європейського інвестиційного банку – розповів голова державної служби автомобільних доріг Вадим Гуржос. Прем’єр-міністр пообіцяла поновити ущемлені під час будівництва шляху права селян. Рівне 25 серпня 2009 р.

Якщо в один кілометр дороги від Чопа до Стрия свого часу було вкладено близько 350 тисяч євро, згодом на бродівській трасі – до 550-и тисяч, то кілометр дубенської ділянки обходиться у вісімсот тисяч. Подорожчання відбулося за рахунок поліпшення матеріалів, які нині всі виготовляються на спеціально організованих для цього підприємствах неподалік доріг. Це все одно дешевше, ніж у Європі, однак не гірше, запевняє головний шляховик.

Натомість Юлія Тимошенко оглянула дорогу критичним оком: "Я зразу, проїхавши по трасі, звернула увагу, по-перше, керівника Автодору, по-друге, шановних підрядників (Генпідрядник - Італійська фірма "Todini"), яким дякую за якісну роботу, що нам потрібно доасфальтувати узбіччя". Водночас вона додала, що додаткові умови угоди – такі як, скажімо, обов’язкове освітлення траси в населених пунктах, в основному вже виконані.

На асфальтування узбіч Прем’єр виділила підрядникам кілька тижнів часу. А ще зобов’язала місцеве керівництво й міністерських чинів розібратися з незадоволеними дорогою людьми. Таких небагато. Серед них – сім’ї Бідюків, Мельничуків і Зима – вербівчан, котрі кажуть, що їм запропонували менш якісне, ніж зруйноване під час будівництва дороги, житло: "Забрали чотирикімнатні – дали три, і не позакінчували, а де закінчили – почало руйнуватися", – розповідає Марія Зима.

Прем’єр ще здалеку помітила плакат, який написали місцеві мешканці: "Бачу плакат "Траса зруйнувала мій будинок". Є законодавство, і я закликаю місцеву владу розібратися в конкретному випадку, передати мені відповідний лист – я підійду до вас, і я переконана, що ми зможемо там справедливість відновити".

Згодом селяни отримали обіцянку з вуст глави уряду про обов’язкове спорудження мостів-переходів у місцях, де траса розділила населені пункти, та про поновлення зруйнованих під час будівництва старих під’їздних доріг.

Не менш вагомою була наступна обіцянка негайно знайти 29 мільйонів гривень на добудову другої черги обласного онкодиспансеру та спростити процедуру залучення підрядника – в обмін на обіцянку голови облдержадміністрації Віктора Матчука освоїти ці кошти й запустити радіологічний корпус до кінця року. А ще – допомогти придбати обладнання, якого потребує сучасний онкологічний заклад.

Наступна ідея Юлії Тимошенко, висловлена під час візиту на Рівненщину, вселила надію в людей, котрі нині перебувають під загрозою звільнення з хімічного гіганта – "Рівнеазоту". Як відомо, керівництво акціонерного товариства перекладає вину за такий стан речей на уряд та його газову і цінову політику. Натомість Юлія Тимошенко переконана: власник "Рівнеазоту" Дмитро Фірташ свідомо доводить його до банкрутства і не виконав умов приватизації: "У нас достатньо хімічних підприємств, які виробляють мінеральні добрива, але тільки "Рівнеазот" перебуває в такому жахливому стані… Гроші, які уряд надавав як повернення ПДВ, до людей тут не доходили. І зараз ми думаємо над тим, що приватизаційна угода, яку має цей завод, абсолютно не виконується цим приватним власником. І яку копійку туди зараз на "Рівнеазот" не надаси, це все виводиться на його офшорні рахунки", – сказала Прем’єр-міністр.

Тому єдиний вихід – через суди домогтися націоналізації хімічного гіганта, зауважила Юлія Тимошенко. Водночас прем’єр-міністр повідомила: якщо власник надасть гарантії, що повернення ПДВ дійде до людей, уряд знайде ці кошти, що дозволить врятувати виробництво, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі