друкувати


Незвичний формат засідань виконкому стає традиційним

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-08-26 03:21:28
Вчора о 14 год. розпочалося чергове засідання виконкому, але у винятковому місці. Музей історії міста гостинно приймав гостей. Такий формат зібрання був невипадковим, адже засідання пройшло спільно з колегією відділу культури і туризму Коломийської міської ради.

Нетрадиційність вже ввійшла у звичку при планування нових засідань, дозволю собі нагадати, що на початку літа було започатковано нову форму роботи міськвиконкому. Тоді засідання пройшло спільно з колегією управління освіти в приміщенні СШ №1. Така робота надихає і вносить у повсякденність різноманіття. Крім того, питання, які постають перед членами виконавчого комітету, легше вирішуються на місцях. Музей чудово проілюстрував найважливіші віхи історії міста та допоміг відчути всю його велич, яка з часом стає крихкою і її слід берегти.

Основними питаннями порядку денного були: "Про роботу по забезпеченню охорони пам’яток історії і культури, збереження та використання культурного надбання", "Про роботу із зверненнями громадян у відділі управління комунальним майном міської ради та підвідомчих підприємствах і організаціях". На засіданні були присутні депутати міської ради, комунальники , керівники закладів культури.

Вітальне слово належало мерові міста Юрію Овчаренку. Він і розпочав засідання за наявності переконливого кворуму членів виконкому та повного складу колегії відділу культури і туризму Коломийської міської ради. Крім затвердженого порядку денного, були ще до нього доповнення за клопотанням начальника управління освіти Коломийської міської ради Марії Грицан про погодження кандидатур директорів шкіл.

По першому питанню доповідала Уляна Мандрусяк, начальник відділу культури і туризму міської ради. Вона зробила короткий екскурс в історію нашого краю та велику культурну спадщину, яка є перлиною Прикарпаття. Історико-культурна спадщина – важливий чинник життєдіяльності нації, і тому, наша держава по мірі можливостей велику увагу приділяє її збереженню. Пані Уляна розповіла присутнім також про всі державні документи, які піклуються про збереження пам’яток історії та культури. Шкода лише, що часто закони не виконуються і все залишається на папері.

Історична частина Коломиї займає досить велику площу. У місті перебуває на державному обліку десятки пам’яток славного минулого, з них дві – національного значення, 35 – місцевого значення, 96 пам’яток сакрального мистецтва, 10 – археологічних скарбів та ряд пам’ятних дощечок. Збереженням цих культурних надбань частково займається відділ архітектури та містобудування Коломийської міської ради, а частково відділу культури і туризму.

Зараз в місті діє дві програми по збереженню міського минулого, що, за словами Уляни Мандрусяк, достатньо. Головна умова, щоб вони фінансувалися та виконувалися. На початку цього року було проведено інвентаризацію та обстеження всіх пам’яток, що входять до державного реєстру. Багато об’єктів потребують своєчасного ремонту та осушення підвальних приміщень. Минулого року було проведено дренажні роботи навколо міської ратуші та Благовіщенської церкви і це коштувало сотні тисяч гривень, яких так бракує для ще цілого ряду старих будинків. Державний бюджет передбачає смішну суму на ці потреби, а місцевий бюджет може лише частково допомогти у роботі по запобіганню руйнування історичних пам’яток. Велика надія покладена на меценатські кошти, які вже надали другого життя деяких приміщень.

Продовжив розповідь Кендзьор Дмитро Васильович, головний архітектор міста, начальник відділу архітектури та містобудування Коломийської міської ради. Він на карті Коломиї вказав чіткі межі історичного ареалу міста, що складає площу 42 га. Проблеми цього відділу також всі спираються на брак коштів, що паралізує реалізацію проектів.

Володимир Тарновецький, заступник міського голови, мав ряд претензій до доповідаючих. Лише в загальних рисах було наведено стан речей в охороні пам’яток культури та історії, а Володимир Васильович волів конкретно почути скільки матеріалів необхідно для того, щоб Коломия зберегла лице древнього міста. Представлений теоретичний матеріал аж ніяк не може допомогти будинкам, що знаходяться в формально задовільному стані. Андрій Грицан, керуючий справами виконкому, підтримав зауваження та порадив керівникам відділів, відповідальних за збереження історії та культури міста, вміліше розпоряджатися своїм персоналом та розподілити чітко обов’язки. Заключну ремарку по цьому питанню зробив міський голова, який показав свою обізнаність в цій проблемі та висловив надію, що можливо в найближчому майбутньому всі проблеми можна буде вирішити.

Наступне питання порядку денного стосувалося комунальної сфери, яка так турбує наших громадян. Про всі проблеми та здобутки розповів присутнім Мирослав Семчук, начальник відділу управління комунального майна Коломийської міської ради. На конкретних прикладах було показано ряд проведених заходів. Також провелася велика роз’яснювальна робота, яка привела до зменшення звернень громадян у відділі управління комунальним майном міської ради та підвідомчих підприємствах і організаціях.

Ще розглядалися питання по погодженню кандидатури на посаду директора природничо-математичного ліцею. Одностайним голосуванням на цю вакантну посаду було погоджено кандидатуру Ганни Пасічної, яка своїм авторитетом не залишає сумнівів у зростанні навчального закладу. До цього вона займала посаду директора інформаційно-методичного центру. Також свого керівника знайшла і СШ №3. Натхнення та творчості бажаємо новопризначеним директорам!

Також члени виконкому проголосували про повернення коштів до обласного бюджету. Це сума, яка була виділена на чистку міського озера та благоустрій території навколо нього. При перевірці КРУ було виявлено, що нібито кошти було освоєно поза цільовим призначенням і бюрократія відтягує повернення коломиянам міської водойми.

На закінчення було заслухано ряд особистих клопотань громадян та по всіх питаннях було прийнято одностайне рішення. Загалом засідання тривало майже дві години.





Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі